Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Русе минава от утре в червената зона, очаква се нощните заведения да бъдат затворени

Публикация 24 Oct, 2020 / Румен НИКОЛАЕВ

COVID леглата в Русе на изчерпване, Щабът в понеделник ще затяга мерките. Вероятно Русенският университет ще премине на дистанционно обучение.

  От утре област Русе минава в червената зона, въпреки че днес е в жълтата. Това се дължи на броя болни от коронавирус в двуседмичен период. Това съобщи за Акцент. БГ областният управител Галин Григоров. Нормата за червена зона е 120: 10 000 болни, а в неделя те ще бъдат 161 на база 14 - дневна заразяемост. През последните няколко дни установените с положителен PCR  тест от по 10-на души за денонощие рязко нараснаха на 50.

  В същото време леглата в COVID- 19 отделенията в русенските здравни заведения са на изчерпване, биха тревога медици.

  В УМБАЛ "Канев" инфекциозното отделение е запълнено, в в създаденото допълнително COVID-19- отделение местата намаляват. От общо 65 легла към момента свободни са само 18, съобщи за Акцент.БГ изп. директор Иван Иванов.Проблемът обаче не е толкова в броя на леглата, а в липсата на достатъчно пулмолози и инфекционисти.

  В УМБАЛ "Медика" 25-те легла в заразното отделение са пълни. Към момента пациентите са предимно от Русе, а реално ако идват болни от съседните области, нямат право да бъдат връщани, каза адм. директор Алисе Муртезова.

  В болницата за белодробни заболявания "Димитър Граматиков" до вчера е имало само две свободни легла. Въпреки че от 12 COVID- отделението се разрасна до 36, вече и те са почни запълнени, обясни управителят д-р Светослав Дачев.

  Ситуацията в областта буди тревога и затова решенията на извънредното заседание на Областния оперативен щаб в понеделник се очаква да бъдат в посока затягане на мерките. Тогава се очаква да бъде разгледан и проект на Областния план за координация, действие и контрол по въвеждането на допълнителни противоепидемични и ограничителни мерки, съобразно епидемичната обстановка. Освен това ще бъде разгледан и алгоритъм за временно прекъсване на учебния процес и преминаването от присъствена в дистанционна форма на обучение на едно училище, група училища или всички учебни заведения на територията на дадено населено място или областта при наличие на висока заболеваемост и данни за отсъстващи ученици.

    Със сигурност ще предложа нощните заведения да бъдат временно затворени, каза Галин Григоров. Колкото до болничните легла, то за червената зона здравното министерство разпореди лечебните заведения броят им да бъде увеличен с 10 процента.

   На заседанието си в понеделник Щабът много вероятно ще предложи и приеме нови, по-строги мерки, съответстващи на червената зона, каквито вече различни градове в страната приеха, каза директорът на РЗИ д-р Маргарите Николова.

  Не е изключено и в първия ден на следващата седмица Русенският университет да мине на дистанционно обучение, изрази предположението си ректорът проф. Христо Белоев.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама