Днес е : Вторник, 27 Октомври 2020

Отбелязаха 15 години от създаването на Австрийската библиотека в Русе

Публикация 16 Oct, 2020 / akcent.bg

   С богата културна програма премина честването на 15-та годишнина от основаването на Австрийската библиотека в Русе.

   Жителите и гостите на града имаха възможност да се насладят на 70-минутна концертна програма, специално подготвена от Carnevale Ensemble при оркестъра на Държавна опера – Русе. По-голямата част от репертоара им включваше произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, сред които Кларинетен квинтет – Менует, а също и Флейтов и Обоев квартет. Ценителите на класическата музика можеха да чуят и някои от най-завладяващите произведения на Йозеф Хайдн. Всичко това се случи на 13 вечерта в Дом „Канети“.

   Ден по-късно отново на същото място се проведе литературно четене. Тогава лично извънредният и пълномощен посланик на Република Австрия в София Н.Пр. Андреа Вике прочете на немски словото на родения в Русе писател Елиас Канети при получаването на Нобеловата награда за литература през 1981 година. Речта на лауреата в превод на български език беше представена от актьора в Драматичния театър „Сава Огнянов“ Кадри Хабил. Същевременно бивши eксръководители на местно и регионално ниво разказаха спомените си за учредяването на културната институция и представиха вижданията си за бъдещото й развитие. Сред тях бяха Румен Януаров, Йордан Борисов, Елеонора Николова, а също и доц. д-р Мими Корнажева от Русенския университет, която е оказала изключително съдействие за създаването на Австрийската библиотека.

   Припомняме, че благодарение на Областната управа в Русе на Международно дружество „Елиас Канети“ беше предоставена за ползване фамилната къща на нобеловия лауреат по литература.

   Също така Австрийска библиотека „Елиас Канети“ беше основана в Русе въз основа на петстранен договор, а именно между Областна администрация Русе, Община Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Международно дружество „Елиас Канети“ и Външното министерство на Австрия, представлявано от Посолството на Австрия в България.

   До края на годината се предвижда провеждането на среща между ръководството на Областна администрация Русе и Н.Пр. Андреа Вике, на която ще бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество в различни сфери.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама