Днес е : Вторник, 27 Октомври 2020

Беленчани впечатлени от предпремиерата на „Ангелът на милосърдието”

Публикация 20 Sep, 2020 / текст и снимки: Румен Николаев

Документалният филм за Юлия Вревска породи възхищение и размисли от подвига и

   Пред изпълненото с публика сценично пространство снощи, на откритата сцена в близост до новоизграждащия се музеен център, се състоя предпремиерата на документалния филм „Ангелът на милосърдието”. Филмът е посветен на баронеса Юлия Вревска, оставила един от най – ярките уроци по милосърдие и човеколюбие.

   Ето какво споделиха минути преди началото на първата прожекция на филма кметът на Бяла, сценаристът и режисьорът:

     Димитър Славов, кмет на община Бяла-  „Идеята бе да дадем на беленчани и на всички българи картина  на  подвига на  Юлия Петровна Вревская. В Бяла завършва нейният наистина много интересен, като тъжна благородна приказка, живот. Мисля, че като наследници на онези беленчани и дължим най-малкото това. Този филм, мястото, където се прожектира сега, мястото, където в бъдеще ще се изгражда Културен център с музейна част, която ще носи нейното име- това е най-малкото, което можем  да направим в нейна памет.

   Идеята за филм за Юлия Вревска се ражда преди четири години, след като е направен хубав филм за Кольо Фичето, спечелил първо място на фестивал на документалното кино в Русе.  Това е космополитна жена, която има всичко- дворцов живот, разкош, приятелка е със световно известни личности като Виктор Юго, Тургенев, Пирогов, тя жертва всичко и идва в нашето малко тогава селце, грижейки се за ранени руски войници. Тя е знаела, че тифът, този бич за онова време, е покосил милиони хора по света, вижда как гинат войниците  и остава до края на живота си, покосена от коварната болест.

   … Темата за жертвоготовността на Вревска кореспондира с днешната ситуация, в която се намират много хора на първа линия в борбата с коронавируса. Тя  излезе от близкото минало и доби съвременна актуалност.

   Така  икономиите, които направихме от културния си календар, от несъстоялите се събития заради пандемията, превърнахме в един филм, който ще остане за поколенията.

Вече познавайки се добре с режисьора Борис Радев, предложихме и той направи една интересна концепция за този филм. Искам да  благодаря на над 30 души от Бяла, които играят ранените руски войници, санитари, лекари, медицински сестри  и медсестри от МБАЛ „Юлия Вревска”- Бяла. БЧК- Русе също ни помогна с палатки и средства.

   Очаквам с нетърпение да гледам филма за първи път, и то на голям екран, тъй като той реално бе завършен преди два дни.”

   Аделина Радева- сценарист, журналист от БНТ. „Този филм е един жест към самите нас. С него направихме нещо необходимо за себе си, да си припомним, че всички кризи- политически, социални, обществени, които поне аз познавам  и през които сме преминали, винаги опират до липсата на един морален императив, липсата на съгласие за добро и зло. Такива примери като този за Юлия Вревска  много силно ни напомня да това и да не сбъркаме в оценката си. Затова е изключително актуален днес.”

   Радева е направила един филм за Кольо Фичето и за моста. „Тогава видях за първи път гроба на Юлия Вревска  в двора на Историческия музей. Този момент отключи темата у мен…

   За нея основното, което трябва да разберат зрителите, е коя е Юлия Вревска  и какво е направила тя. Оттам нататък всеки според възможностите си ще разбере какъв урок е за него.”

   Борис Радев, режисьор„Това е филм, посветен на Юлия Вревска, която жертва живота си в името на Освобождението на България. Тя е работила в мисията в град Бяла, където е била медицинска сестра и този филм е посветен на жителите на града, на признателните, които са работили заедно с нея за освобождението на България.

Дали кореспондира с нещо днешното време и сегашната ситуация с нейния подвиг? Винаги човешкият подвиг, който е в услуга на хората, които страдат, кореспондира на всички времена. Ние не може да говорим за нея изолирано в някакво време. Когато един човек вижда трудностите, вижда страданията на хората и посвещава живота си на това, винаги е актуално. Затова нейният героизъм е вечен.

Не се правят аналогии във филма със сегашната ситуация и коронавируса, въпреки че това, което е направила тя, трябва и днес да се изживее. Героизъм се изисква от хората по всяко време и такъв тип отношения.

  Ангажирането с тази тема винаги е съществувало. Ще видите във филма, че ние разглеждаме нейната човешка лична история в контекста на събитията в цяла Европа и на целия свят, в една много широка перспектива на в края на 18. и началото на 19-ти век. Затова участие във филма вземат и проф. Пламен Митев /един от най-големите специалисти по епохата на Възраждането/, Стафен Цанев, който е работил по игрален филм „Юлия Вревска”, митрополит Антоний /във филма вкарвам и ролята на православната църква/.

   За ролята на режисьора при изграждането на един филм, онова, което зрителят не вижда- ролята на режисьора е да разкаже една история максимално интересно.  В този филм освен интервютата с тези събеседници ще видите една чисто художествена линия, с  едни художествени възстановки, с един изключителен актьорски състав, в който присъстват  и доброволци от град Бяла”, разказа Радев и изрази своята благодарност за тяхното включване с огромно желание и сърце. БЧК също е помогнал много за създаването на филма, Народният театър „Иван Вазов” с предоставените костюми.

   Идеята за ЧОВЕЩИНАТА присъства в този филм.

   Във филма участват: Стефан Цанев, проф. Пламен Митев, Западно и Средно европейски митрополит Антоний и др.

В главната роля на баронеса Юлия Вревска е Никол Бойчева. Режисьор е Борис Радев, сценарист – Аделина Радева. Оператор на лентата е Румен Ганев, асистент режисьор – Александра Докова.

    На 20.09.2020 г. ще бъде излъчен по БНТ от 16.30 часа.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама