Днес е : Четвъртък, 22 Октомври 2020

Глобяват заведения заради 9% ДДС на храната за вкъщи, в Русе едно е съгрешило

Публикация 10 Sep, 2020 / akcent.bg

Заведения за хранене начисляват 9% ДДС за поръчките на храна за вкъщи, вместо дължимите по закон 20 %, показват проверки на НАП в последните седмици. Нарушителите ще бъдат глобени от приходната агенция и ще им бъдат възложени проверки и ревизии за изчисляване на коректния размер ДДС. Някои от обектите ще бъдат запечатани за срок до 1 месец, допълват от приходното ведомство.

      Инспектори на НАП са засекли в началото на месеца верига заведения, при която всяка поръчана за вкъщи храна се облага с 9% данък.  На телефона за сигнали на агенцията: 0700 18700 постъпват и други жалби за ресторанти и заведения за бързо хранене, които допускат отклонение от законовия ДДС режим.

     Приходните служители за фискален контрол в офиса на НАП в Русе са извършили 5 проверки в региона за спазване на новите изисквания. Те са проследили поръчки на стоки/услуги, които са били направени онлайн и доставката е извършена до адрес. При тях са констатирани 3 нарушения, от които 2 за неиздаване на касови бележки, а в другия случай регистрираната продажба е била отнесена в неправилна данъчна група  -  вместо в група Б – с 20 % ДДС е отнесена в група Г – с 9 % ДДС.

   Проверките на инспекторите на „Фискален контрол“ продължават както на място в заведенията, така и чрез онлайн поръчки.

  От началото на юли 2020 г. се прилага намалена ставка на данък добавена стойност от 9 % за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Намалената  ставка  за ресторантьорски и кетъринг услуги  е валидна само за  предлаганите  храна и съответно обслужване за консумация на място, припомнят от НАП. От приходната агенция са започнали информационна кампания за разясняване на новия ДДС режим сред заведенията и обектите, предлагащи храна за вкъщи.   

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама