Днес е : Вторник, 29 Септември 2020

12-те най-богати в САЩ с рекордно сумарно богатство от над 1 трилион долара

Публикация 27 Aug, 2020 / akcent.bg

   Богатите стават по-богати“ дори не описва и частично това, което се случва в момента в световен мащаб.

   Според Института за политически изследвания богатството на първите 12 милиардера в САЩ наскоро е "избухнало" до над един трилион долара. Да, правилно сте прочели, 13-цифрено число!

  Статистиката, разбира се, е още по-натрапчива в среда на световна здравна пандемия и загуба на милиони работни места в САЩ и по света.

  „Това е смущаващ момент в историята на САЩ за концентрацията на богатство и власт“, казва Чък Колинс, директор на прогресивния мозъчен тръст, базиран във Вашингтон. „Това е твърде много икономическа и политическа сила в ръцете на дванадесет души. От гледна точка на демократичното самоуправляващо се общество, това представлява олигархична дузина.“

  Въпреки, че пандемията за пръв път избухна в САЩ през март, „Олигархичната дузина“ се радва на увеличение от 40% на комбинираното си богатство - или увеличение с 283 милиарда долара.

  Ръководителят на Tesla Илон Мъск е най-големият бенефициент, като богатството му към 13-ти август е нараснало до 73 милиарда долара. Това дори не включва изключително силния ръст в акциите на Tesla в понеделник, което изведе Мъск на четвъртата позиция в индекса на Bloomberg Billionaires.

    Ето пълния списък на милиардерите и тяхното богатство:

   „Общото богатство на олигархичната дузина е по-голямо от БВП на Белгия и Австрия, взети заедно“, казва Омар Окампо, изследовател на програмата на IPS за неравенството и обществено благо. „Междувременно десетки милиони американци са безработни или живеят на заплата, а 170 000 души са загинали от COVID-19 в Съединените щати.“

   Олигархичната дузина, както и всички останали, стартираха зле през тази година, когато сумарното им богатство се понижи с почти 100 милиарда долара от 1 януари до 18-ти март. Не отне обаче много време нетната стойност на активите им да се повиши и да надскочи нивата от септември на 2019-та година. Изключение е единствено Уорън Бъфет, който все още е с няколко милиарда по-беден отпреди година.

   И в последно време не само групата "Безос и компания" виждат щастието да им се усмихва. Компенсацията на изпълнителния директор като цяло се изкачи до най-високото си ниво за седем години през 2019-та и може да се повиши отново през 2020 г., показва проучване на Института за икономическа политика, цитирано от Washington Post. 

   Всъщност съотношението на заплащането между главните ръководители и работниците в 350-те най-големи компании в Америка се е разширило до 320 спрямо 1, откриха изследователите.

   Междувременно мнозина от списъка „Олигарси“ във вторник се радваха на още едно добро представяне, като Amazon, Alphabet, Tesla и Microsoft завършиха на "зелено".

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама