След месец на протести Борисов обяви, че иска нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание

След месец на протести Борисов обяви, че иска нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание
Публикация   14 Авг, 2020   /     akcent.bg   /     1244

   След повече от месец на протести с искане за оставката му премиерът Бойко Борисов обяви, че партията му ГЕРБ ще предложи свикване на Велико народно събрание, което да въведе редица промени в Конституцията, а след взимането на това решение ще напусне поста си.

   Борисов направи заявката в обръщение, разпространено от правителствената пресслужба, като обясни, че това са важните решения, чието обявяване анонсира преди дни. Промените, описани в изявлението, покриват част от исканията на протестиращите и са предлагани отдавна от политически опоненти на управляващите. В същото време подготовката на проект за Конституция и обсъждането на решение за свикване на Велико народно събрание отлагат оттеглянето на кабинета за неопределено време.

  "Време е за отговорност и решителност! Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето! Единството, държавността и стабилността на страната за мен не са просто думи - те са основата, от която съм тръгвал за всяко свое решение", заявява министър-председателят.

  "В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден", заявява Бойко Борисов.

         Намаляване на депутатите

  Предложенията за промяна в Конституцията са за:

- броят на народните представители да бъде намален наполовина - от сегашните 240 на 120;
- при Великото народно събрание броят на народните представители да бъде намален от 400 на 280.

   Намаляването на депутатите на 120 беше едно от исканията в проведения по инициатива на телевизионния водещ, сега лидер на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов през 2016 г. референдум. Тогава обаче Конституционният съд спря три от въпросите, единият от които за намаляване на депутатите на 120, като се мотивира, че това е от компетенциите на Велико Народно събрание.

      Отделни съвети на съдии и прокурори

   "Ще предложим прекратяване на Висшия съдебен съвет (ВСС) и създаване на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите (тази идея бе залегнала в опита за правосъдна реформа на Христо Иванов, когато бе ресорен министър във втория кабинет "Борисов" - б.р.). Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга", заявява днес премиерът Борисов.

  Предложението е в Съвета на съдиите да се избират 7 членове от професионалната общност, т.е. от самите съдии и 6-има от Народното събрание, избрани с мнозинство от две трети. Членовете по право ще са председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Борисов посочва, че предложението е в съответствие с препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право - т.нар. Венецианска комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, членовете на Съдебния съвет на съдиите.

   Идеята е двата съвета да имат и отделни инспекторати, а не както в момента има един Инспекторат на ВСС. Всеки от двата органа ще се състои от главен инспектор и петима инспектори.

   Сред предложенията е и да се въведе институтът на индивидуалната конституционна жалба, казва още Борисов.

      По-къс мандат на главния прокурор

  Министър-председателят предлага и по-къс мандат на "тримата големи" в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Предложението е за мандат от 5 години вместо досегашните 7.

  "Ще предложим главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман. Докладът обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи", заявява Борисов. Сега главният прокурор дава отчет пред депутатите веднъж годишно.

  Предлага се и Народното събрание да може да изслушва главния прокурор и по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор.

   "Ще предложим да се ограничат правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт", заявява още Борисов.

  "Великото народно събрание е уникална възможност - не само да се рестартира демокрацията ни, но и това да се случи в режим на максимално политическо представителство. Ще настояваме от всичките 400 народни представители в него 200 да бъдат избрани пропорционално, а останалите 200 да бъдат избрани мажоритарно", е друга заявка на министър-председателя.

   Той обосновава предложенията с факта, че промените са желани и очаквани от хората от години.

   Тези предложения ще увеличат ролята и доверието в политическото представителство, ще изчезнат депутатите анонимници. Ще се укрепи независимостта на съдебната система, ще направи прокурорите и съдиите самоуправляващи се общности и може би най-важното, ще засили контрола над дейността на главния прокурор", заявява Борисов.

     Възможно ли е свикването на ВНС

   Според Конституцията решението за избор на Велико народно събрание се взима с мнозинство две трети от общия брой на народните представители - 160. Управляващата коалиция - ГЕРБ и "Обединени патриоти", имат общо 116 гласа, което означава, че ще е нужна подкрепа и от останалите парламентарни групи.

  Президентът насрочва избори за Велико народно събрание в тримесечен срок от решението на Народното събрание.

    "Дошло е време всеки от нас да се определи, като направи своя политически и исторически избор. Само така ще може да се тръгне на чисто. Във време на най-тежката социално-икономическа криза, време на пандемия, време, по-тежко от Голямата депресия, когато се сриват световните икономики, държавата трябва да излезе обединена. Съединението прави силата! От това има най-голяма потребност страната ни днес", завършва обръщението си Борисов.

        За протеста и младите

  В него той изброява свършеното от правителството му и посочва, че "това се оказа недостатъчно" и се спира на въпроса за протестите с искане за оставката му, както и за оставката на главния прокурор. Премиерът заявява, че протестът на младите е бил превзет, с което "автентичният глас за промяна беше смазан".

  "Олигарси, обединени заради засегнати икономически интереси, провалени фигури, неуспели да катализират политическите и финансовите си амбиции, неосъществени политици, загубили отдавна обществена подкрепа, се опитаха да превземат този бунт на младите. Опитаха се да взривят реда в страната. С парадоксален по заряд език на омразата тези хора им измъкнаха протеста", е неговото мнение.

  Все пак Борисов заявява, че уважава бунта на младите и е в техните ръце да създадат "ново поколение политически лидери с демократична представа за България".

  "Време е младите хора да осъзнаят историческата си мисия и тежкия път, по който ще предложа заедно да поемем. Дълбокото желание за промяна в България вече е запалено и то е вече извън контрола на системните политически партии. Необходимо е раждането на ново поколение български лидери за бъдещето и нов основен закон на държавата. В противен случай и този протест ще остане само с вдъхновяващата енергия на протестите от 1989-а, 1997-а, 2013-а и след време ще последва съдбата им", заявява Бойко Борисов.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha