Днес е : Понеделник, 26 Октомври 2020

26 нови случая на COVID-19 в дома за стари хора "Възраждане", общо 32-ма са за денонощието в областта

Публикация 30 Jul, 2020 / akcent.bg

Общият брой на потвърдените случаи с коронавирусна инфекция в социалното заведение стана 49

   По данни на Регионалната здравна инспекция от началото на пандемията общият брой на диагностицираните с коронавирус в област Русе достигна 188 души, като от тях активни са 126.

    За последните 24-часа са регистрирани 32 нови случая на COVID-19, от които 26 са в дома за стари хора „Възраждане“. Така към момента общият брой на потвърдените случаи с коронавирусна инфекция в засегнатото социално заведение стана 49, като един от тях – мъж на 80-годишна възраст, който беше интубиран в COVID-отделението за интензивни грижи към Университетска болница „Канев“, почина в началото на седмицата. От останалите 48 души – 6 са от персонала и 42-ма са обитатели. По-конкретно става дума за 10 мъже и 32 жени на възраст между 70 и 90 години. Общият брой на настанените в дома е 215 души.

   От новорегистрираните 26 случая 21 са без оплаквания и затова те са преместени от сградата на дома за стари хора в специално осигурена за целта сграда на Община Русе, където ще бъдат под изолация. За тях ще бъдат осигурени храна, както и постоянни медицински грижи. Другите петима са проявили различни симптоми, сред които повишена телесна температура, суха кашлица и повръщане и съответно са насочени за хоспитализация.

   Необходимо е да бъде отбелязано, че от началото на седмицата до момента са взети проби за 123 PCR-теста на обитатели от дом „Възраждане“. Посочените 26 положителни резултата са от първите изпратени 48 проби. Очакват се резултатите от още 75 проби на обитатели от социалната институция. Изследвани са и други седем души от персонала на дома, като техните проби са отрицателни.

   От обявените до вчера случаи 13 от обитателите на социалното заведение са хоспитализирани в Университетска болница „Канев“, като един от тях е на кислородна терапия, но за момента не се налага да бъде интубиран, други двама са в УМБАЛ „Медика Русе“, а една жена на 77 години, чиято положителна проба беше съобщена на 26-ти този месец и която беше в домашен отпуск остава под домашна карантина. От персонала на дома на болнично лечение продължават да бъдат шофьорът на линейката и електротехникът като те се намират съответно в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ и в УМБАЛ „Канев“. От вчера на болнично лечение е и една от санитарките от дома. Тя е в стабилно състояние и е в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“. Другата санитарка, медицинската сестра и трудотерапевтът остават под домашна изолация.

   Съгласно информацията от Единния информационен портал към 00.00 часа на 30-ти юли в област Русе са регистрирани 33 нови случая на COVID-19, като припомняме, че един от тях беше обявен от Областния оперативен щаб още през вчерашния ден. Става дума за мъж на 39-годишна възраст от гр. Русе, който е без сериозни оплаквания и се намира под домашна карантина

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама