Днес е : Неделя, 17 Януари 2021

Оставка за българската естрада!

Публикация 28 Jul, 2020 / в-к "Сега"

"Песен за Банкя" удря в земята трагичната "Кураж". Има и правилна партийна линия

   Тъкмо си мислиш, че с "Кураж" си чул най-лошото, на което българската естрада е способна през 2020-а, и идва "Песен за Банкя". Тъй като в текста й не се споменава нищо за банкянския вожд и учител (а за Правец песен няма), някой може да се заблуди, че подбудите зад патетичната балада са идеалистични и нямат нищо общо с текущата обществена ситуация. Човек би рекъл, че тя не е политическо заявление, а обикновен златноорфеев кич. Но "Песен за Банкя" не е просто кич, това е короната на кича. 

   Песента, дебютирала в ефир точно на 40-ия рожден ден на Успелия Млад Мъж, все пак има и топла връзка с управляващите - не само защото е финансирана от Столична община. "Песен за Банкя" започва с речитатив на неуспелия актьор и понастоящем депутат от ГЕРБ Евгени Будинов и прелива в трели на подкрепящите властта и заклеймяващи протестите Братя Аргирови. 

   Идеологически или финансови са били подбудите за участие на дует "Ритон", сопраното Еделина Кънева, фолк изпълнителката Поли Паскова, джаз певицата Русана Христова, пианиста Ангел Заберски-син, както и млади мераклии за слава от "Гласът на България" (Никола Чочев) и Star Academy (Людмила Манолова-Люси) можем само да гадаем. Заберски, разбираме, е там по семейни и териториални причини - той е жител на Банкя, а също и син на проф. Ангел Заберски и на естрадната прима от 60-те и 70-те г. Маргарита Радинска, изпяла първата песен за Банкя през 1974 г., научаваме от прессъобщението на новия банкянски химн. Имоти в премиерското градче имат и много от останалите замесени в престъплението срещу добрия вкус.

   Не можем да пропуснем и същинските виновници. Жанровият миш-маш е дело на композитора Хайгашод Агасян, върху стиховете се е трудила Румяна Николова, а финалните щрихи са дело на аранжорите и продуценти Алекс Нушев и Петър Алексиев. Разбор на текста няма да правим поради известна естетическа хигиена, най-добре чуйте сами. Веднъж, защото повече може и да е опасно за вашето здраве, а все пак се намираме в извънредна епидемична обстановка.

   За свой късмет барабанистът Калин Вельов късно се вля в парламентарните редици на управляващата партия, та записът е направен без негово участие. 

   Подобна самодейност в редиците на българската популярна музика не е развивана дори по времето на кадровика Цв. Цв. и "Нашата полиция". Утехата е, че поне някой е доволен от постигнатото: "Вдъхновението на много хора сега се изля в "Песен за Банкя"... песен, която да обединява, да сплотява и да вдъхва гордост и усещане за общност. В "Песен за Банкя" се прегърнаха творци от различни музикални жанрове и силата на този букет от ярки индивидуалности е в тяхното обединение в името на града ни", ентусиазирано обясняват за какво харчат бюджета си от Общината. Те се надяват да заснемат и клип, в който да се включат и още "многобройни талантливи артисти от Банкя." Боже опази! И дано подадат оставка, преди да ни спретнат някой фестивал на политическата песен в помощ на икономически пострадалите от коронавируса творци.

-----

   Предложение на редакцията: Ако все пак възстановят "Ален мак", да се казва "Банкянска магнолия". 

  Източник: в-к "Сега"

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама