Четвъртък, 7 Декември 2023

Борисов: България ще получи близо 29 млрд. евро в следващите 6 години

Борисов: България ще получи близо 29 млрд. евро в следващите 6 години
Публикация   07:50     21 Юли, 2020 /     akcent.bg   /     1228

За първи път страната ни ще има и 200 милиона лева за бедните райони, заключи Борисов.

   България ще получи близо 29 милиарда евро в следващите години. 

   Това заяви премиерът Бойко Борисов в живо включване в официалната си страница във Facebook.

   "България взе над 1 млрд. повече, всички казаха, че това е заслужено, всички казаха, че нашето председателство е било за пример. Шарл Мишел лично ми се обади по телефона и ми благодари за огромната помощ, която съм му оказал в преговорите. Накрая всички се поздравихме и в 7 без 20 българско време честитихме на премиера на Швеция рождения ден. Сестра ми имаше рожден ден в петък, не можах да отида, тя одъртя вече, няма да се сърди, да е жива и здрава, да я поздравя от тук", каза Борисов. 

   "Лидерите на ЕС постигнаха компромис. Снощи в полунощ се разбрахме - на 390 млрд. евро паднаха грантовете, на 36 млрд. - заемите. Всичко беше пренаписано", каза още министър-председателят.

   За първи път България ще има и 200 милиона лева за бедните райони, заключи Борисов.

   Бюджетът ще бъде 1,8 трилиона евро и ще съдържа фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване, поясни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Предвижда се запазването на отстъпките от бюджетните вноски за Австрия, Дания, Холандия, Германия и Швеция.

   За първи път в историята европейският бюджет е свързан с опазването на природата и законността, за първи път осигуряваме обща подкрепа за европейската икономика, заяви след края на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от БТА.

   Мишел уточни, че се предвижда отпускането на бюджетни средства да бъде спирано при заплахи за върховенството на закона, като решенията ще бъдат взимани с квалифицирано мнозинство.

   Фон дер Лайен посочи, че отпускането на средства от фонда за възстановяване ще бъде обвързано с изпълнението на препоръките на ЕК за развитието на националните икономики чрез т. нар. европейски семестър. 

   "Сделка", написа по-рано в Twitter Шарл Мишел.

   Според официални източници на Ройтерс сделката, сключена след като Шарл Мишел е представил компромиси по фонда за възстановяване, е от решаващо значение за премахване на съмненията относно бъдещето на блока. 

 
 
 
"Шарл Мишел е изключителен приятел на България. Меркел много помогна. Огромна подкрепа и от Себастиан Курц. Курц направи изказване пред Съвета, все едно е премиер на България, че толкова държи да получим тези 200 млн. Специално благодаря на премиера на Холандия", коментира премиерът.На петия ден от преговорите Европейският съвет постигна споразумение за бюджета на ЕС до 2027 година.

 Коментари

  •     Монев 

    Откъм Брюксел,се "задават" близо шестдесет милиарда лева.Днес големият еквилибрист на българското слово,важния кадър в пп-герб г-н Дончев,снове по всички тв студия,да "успокои" объркания ни народ,че трябва да почака още няколко дни,за да прочете,какво ще се случи до 28-март идната година,когато са изборите за 45-то НС. Цитат на г-н Дончев:"Парите които очакваме от ЕС, ВЕЧЕ ще се разпределя ЧЕСТНО"!Не както до гега,бих казал аз обикновения читател!Народа който е по площадите,нямащ цвят на мисленето си,иска правителството на най бедната балканска държава,най бедната и в Европа,да подаде оставка.Президента г-н Радев, незабавно да назначи служебно правителство,което да осигури спокойни, демократични избори в късната есен на 2020-година.Борбата ще е "жестока",защото това са без малко,шестдесет милиарда лева!

Коментирай

   captcha