Днес е : Петък, 30 Октомври 2020

НАП публикува указания за прилагането на диференцираните ставки на ДДС

Публикация 30 Jun, 2020 / akcent.bg

   Националната агенция за приходите публикува указания за прилагането на диференцираните ставки на данък върху добавената стойност, предаде БНР..

   Ако консумираме храна в ресторант, ставката ще бъде девет на сто.

  Ако вземем храната за вкъщи или я поръчаме, ставката ще бъде 20 на сто, обясни пред "Хоризонт" говорителят на агенцията Росен Бъчваров.

  От 1 юли с 9% ДДС ще се облагат освен ресторантьорските услуги, книгите и бебешките храни и пелени.

   По-ниската ставка е за самата ресторантьорска или кетъринг услуга, а не за хранителните продукти, заради това има разлика в облагането спрямо това къде се консумира поръчаната порция, обясни пред "Хоризонт" говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

   "Ако пицата е наядена без значение колко, тя запазва 9-процентното си ДДС, а когато човек влезе в пицарията, поръча пицата и я отнесе в кутия, тогава тази пица за вкъщи се облага с 20-процентно ДДС".

   Хранителните продукти, продавани в магазини, павильони и вендинг машини, остават с 20-процентна ставка. Алкохолът, бирата и виното - също

   "Промени за потребителите не очакваме никакви, защото хипотезата намаляване на цените изглежда малко вероятна. По-вероятният сценарий е запазване на текущите цени непроменени и респективно малко по-голям марж, който обичайно остава на разположение на търговеца".

   Диференцираната ставка важи от утре до края на 2021 година и е част от мерките за подпомагане на конкретни браншове, засегнати от кризата с коронавируса.

   Към момента с 9% ДДС се ползват единствено хотелиерските услуги.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама