Днес е : Петък, 17 Септември 2021

От догодина: Минималната работна заплата според професията

Публикация 18 Jun, 2020 / akcent.bg

   Правителството, бизнеса и синдикатите подписаха ключово споразумение за икономическото развитие на страната. В програмата на партньорите са заложени 40 точки в 4 сфери. Сред приетите предложения е минималната работна заплата да е според професията.

    От догодина минималната работна заплата няма да е обща за цялата страна, а ще се определя според професията. Това е заложено в споразумение, което подписаха управляващите , бизнеса и синдикатите. Според решението всяка година профсъюзите и работодателите ще договарят минималната заплата, но паралелно с това и минималното заплащане по отрасли. В момента тя се изчислява административно от държавата и е в размер на 610 лв.

  Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че е заложено и пълна либарализация на пазара за електрическа енергия.

  До 10 дни ще се свика и национален икономически съвет, които да започне работа по изпълнение на част от мерките.

   И трите страни посочиха, че са направили компромиси в името на общия интерес . Така работодателите са отстъпили и ще плащат първите три дни болнични. Синдикатите са отстъпили от искането си да се връща част от дохода на най-бедните семейства в края на годината.

    Изработването на точния механизъм ще отнеме най-малко година, смята експертът Иван Нейков. "Първите 1-2 години, докато се възстановяваме от кризата по-скоро ще се движим на едно ниво близко на сегашните минимални осигурителни прагове. В отраслите, където се търси повече работна сила, ще има и по-голям ръст на минималната работна заплата

   Това ще бъдат вероятно преработващата индустрия, търговията", прогнозира Нейков.

 

Изработването на точния механизъм ще отнеме най-малко година, смята експертът Иван Нейков. "Първите 1-2 години, докато се възстановяваме от кризата по-скоро ще се движим на едно ниво близко на сегашните минимални осигурителни прагове. В отраслите, където се търси повече работна сила, ще има и по-голям ръст на минималната работна заплата Това ще бъдат вероятно преработващата индустрия, търговията", прогнозира Нейков.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/06/17/minimalnata-zaplata-spored-profesiiata-ot-dogodina.453652
 

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама