Днес е : Четвъртък, 22 Октомври 2020

Проф. Христо Белоев: В кризата потърсихме нови възможности за бъдещето развитие на Русенския университет

Публикация 15 Jun, 2020 / akcent.bg

    Ректорът чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев проведе днес работна среща с академичната общност на Русенския университет. За филиалите на висшето училище във Видин, Разград и Силистра, срещата беше достъпна онлайн в системата Big Blue Button. Събитието е традиционно за академичния календар и се провежда поне веднъж, всеки семестър. Теми на днешното обсъждане бяха извънредното положение, кандидатстудентската кампания и планирането на учебния процес през идваща учебна година, както и текущи инициативи и предизвикателства.

   В началото проф. Белоев направи равносметка на случилото се в периода от 13 март, когато бе въведено извънредното положение в страната. Той благодари на преподавателите и цялата академична общност за организацията на онлайн учебния процес в изключително кратки срокове и отбеляза, че в резултат на това, обучението бе проведено на 100%, а синхронното обучение в университета достигна 70%. Онлайн заседават всички органи за управление, беше проведено онлайн Общо събрание, а от началото на месец април се провеждат онлайн семестриални, дипломни и кандидатстудентски изпити.

   По време на извънредното положение Русенският университет се ангажира с обществено полезни инициативи - изработени и дарени бяха над 2200 предпазни шлема на здравни институции и организации. Наблюдението на труднодостъпни райони беше подпомогнато в инициатива на Община Русе, Областната дирекция на МВР и Русенския университет.

  Онлайн бяха проведени и студентски научни сесии, майски празници, вечери на специалностите, състезания и олимпиади. Русенският университет отвори виртуалната си библиотека по иновационни образователни технологии за своите партньори от страната и света, като в момента тя има над 8000 читатели. Организирани и проведени бяха семинари по иновационни образователни технологии с участие на училища и университети както в България, така и в страните Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Уебинари бяха проведени и на други научни тематики – университетски, регионални, национални и международни, информира академичната общност проф. Белоев.
Той подчерта и напредъка в научно-изследователските проекти на университета, съобщи за инициативи за сформиране на нови консорциуми и проектни предложения.

  „На 4 май стартираха строително-монтажните работи за изграждане на научно-изследователски лабораторен комплекс в Русенския университет по проекта на Центъра за върхови постижения- УНИТЕ. Във връзка с това събитие беше проведена и първата в Русе онлайн пресконференция с медиите.

  Русенският университет е вече част от новата национална пътна карта за научна инфраструктура 2021-2027- с проекта „Дигитални технологични системи за чиста и сигурна околна среда“ - 5D ALLIANCE.
На 22 април 2020 г., Министерският съвет откри научно-изследователски институт като основно звено в структурата на Русенския университет.

  По време на извънредното положение в периода април – май, Русенският университет инициира създаване на сдружение „Дунавски дигитален иновационен хъб“, за работа по програма „Дигитална Европа“ 2021 -2027. Сдружението е с участие на Общините: Русе, Разград, Силистра и Видин, както и на фирмите МУСАЛА СОФТ АД и СИРМА ГРУП АД.
В България и Русенския университет има натрупана експертиза във водородната мобилност, вследствие работата по Националната научна програма „Е плюс“, финансирана от Министерството на образованието. По проект за превозни средства, задвижвани с водород (2021 -2027г.), в партньорство между Русенски университет, Община Русе и БАН, екип на русенското висше училище ще работи за изграждане на круизен кораб и превозни средства, задвижвани с водород, за изграждане на зарядна станция на водород, както и изграждане на капацитет за интегрирано изследователско пространство в областта на водородната мобилност.

  Само преди броени дни, на 12 юни, беше стартирана процедурата /обществена поръчка/ за изграждане на Научно-изследователски комплекс, по създаването на който се работи в последните две години и вече са изяснени основните комплексни направления на научно-изследователските лаборатории“ – съобщи още ректорът.
В края на срещата проф. Пламен Кангалов, заместник-ректор по учебната работа представи онлайн системата за записване в Русенския университет.

  Проф. Белоев завърши с думите: В условия на извънредно положение Русенският университет се доказа, чрез своите преподаватели, служители и студенти, като: силен, иновативен и модерен! В кризата потърсихме нови възможности за бъдещото развитие на Русенския университет!

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама