Днес е : Петък, 29 Май 2020

Д-р Гайтанджиев от „Медика“ със съвети срещу затлъстяването

Публикация 19 May, 2020 / akcent.bg

   На 19-ти май се отбелязва Европейския ден за борба със затлъстяването. По данни на Европейска Асоциация за изучаване на затлъстяването (EASO) 23,7% от възрастното население в България е със затлъстяване, а 34,5% - с наднормено тегло. Заболяването не се заключава само в дискомфорта, който причинява на засегнатите, но може да бъде и причина за появата на редица рискови фактори и хронични заболявания като хипертония, захарен диабет тип 2 и други. В тази връзка д-р Красимир Гайтанджиев – специалист по гастроентерология и диететика в УМБАЛ „Медика-Русе“ споделя причините за появата на затлъстяването и дава съвети за поддържане на здравословно тегло:

   „Сред основните причини за заболяването, освен генетичните и метаболитните фактори са нездравословните хранителни навици като емоционално или “безсмислено” хранене в отговор на стрес или при гледане на телевизия. Познанията за вида на храните и начина на приготвянето им, както и достъпът и покупателните възможности за здравословен хранителен избор, също оказват влияние. Немалко значение при затлъстяването има и хроничният стрес.

   За поддържане на здравословно тегло д-р Гайтанджиев препоръчва спазване на балансиран хранителен режим, а за сваляне на килограми - балансиран хипокалоричен режим.  При него енергийният внос се редуцира с 15-30%, при пациенти със стабилно тегло.

   Подходящ хранителен режим при хора със затлъстяване, според Българското Дружество по Ендокринология може да се постигне и чрез:

• Намаляване на висококалоричните храни и напитки;

• Намаляване размера на хранителните порции;

• Пропускане на закуските между храненията;

• Задължителна сутрешна закуска и избягване на нощните хранения;

•Намаляване случаите на неконтролирано хранене и епизодите на прехранване.

   За предпочитане са и храните с високо съдържание на фибри (баластни вещества), пред такива с ниско съдържание.      

   Обработените храни с незначителна хранителна стойност, но богати на калории (сладкиши, бисквити, чипс и други) и напитки, съдържащи захар е добре да се ограничат. Добре е и да се прочитат етикетите на храните вместо търговската реклама.

    Хората трябва да бъдат добре информирани, че тъй като затлъстяването е хронична болест, то неговото лечение е продължително. Най-важно е поддържане на постигнатото намаление на теглото и предпазване от повторното му увеличаване. Това се постига чрез формиране на здравословен хранителен и двигателен стереотип.“

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама