Днес е : Понеделник, 26 Октомври 2020

Моловете отварят в понеделник, чака се решение за фитнес залите

Публикация 15 May, 2020 / akcent.bg

   Животът и бизнесът в България продължава да се възстановява ударно и по схемата "който не си е поискал от премиера, той не е получил". Днес Борисов разпореди от понеделник да отворят моловете, след като вчера от Българската стопанска камара (БСК) поставиха въпроса на масата. До края на деня по медийна информация се очаква да се вземе такова решение и за фитнес залите.

  Така, въпреки немалките рисове, които са добре осъзнати от управляващите, на практика бизнесите и институциите, които ще останат затворени (засега), се броят на пръстите на едната ръка - сред тях са детски градини и училища, закритите части на заведенията и по-мащабните културни и спортни събития.

    Еднопосочно движение в мола

 Темата с отварянето на моловете е на дневен ред от вчера, след като Българската стопанска камара изпрати писмо до премиера и до здравния министър с искане те да подновят работа. Днес пък след среща с представители на самите търговски центрове и на Българската ритейл асоциация, Бойко Борисов разпореди организация за отварянето им от понеделник, съобщи правителствената пресслужба.

На разговорите са присъствали също и здравния министър Кирил Ананиев, министърът на икономиката Емил Караниколов и председателят на щаба ген. Мутафчийски. Решено е "да се направят посоки на движение, за да не се разминават хората - както направихме с парковете. Ден по ден хората се дисциплинираха да спазват най-важното - социалната дистанция", обясни Борисов (експериментът с регулирането на движението в парковете всъщност продължи едва три дни, преди да бъде оставено на естествения си напълно хаотичен ход, а социална дистанция не се спазва и това се вижда с просто око - бел. ред.).

Премиерът обясни още, че магазините трябва да регулират влизането на хора, така че да няма струпване, клиентите да не опипват много стоката, да има дезинфекция, а продавачите да слагат шлемове. "Те и са по-красиви от маските, отиват и на жените", отбеляза Борисов. Според него обаче детските кътове засега не трябва да се пускат, защото "веднага там ще се струпат много деца".

Самата заповед за отварянето на моловете с подробности за изискванията се чака от здравния министър по-късно днес.

       Вероятно зелена светлина ще има и за фитнесите

   По-късно в петък решение за отваряне вероятно ще бъде взето и за фитнес залите, макар те да са един от най-рисковите от здравна гледна точка бизнеси. На среща следобед представители на Българската асоциация за здраве и фитнес ще обсъдят със спортния министър Красен Кралев и със здравния - Кирил Ананиев, правилата, при които ще могат да функционират фитнес центровете. Също до края на деня се очаква да бъде издадена и заповедта.

   Пред журналисти премиерът Борисов допусна, че те ще могат да отворят с 30% от капацитета си, каквото решение бе взето и за кината по-рано през седмицата.

      По тънкия лед

   Отварянето на бизнеса и поетапното разхлабване на епидемиологичните мерки, разбира се, е безлатернативно и то се случва в цяла Европа.

   България обаче има три проблема. Първият е, че здравните власти не са дали никаква ясна научна обосновка и план какво кога и как да се отвори или да не се отвори и защо. В Германия например решенията се взимат като се следят нивата за разпространение на заразата и се съобразяват със степента на подготвка на здравните власти да откриват, лекуват и изолират болните. У нас решенията се взимат еднолично от премиера след непублични разговори с представители на бранша или под обществен натиск.

   Второ, в България няма времеви план и рамка за преотварянето, за разлика от много европейски страни, сред които и съседна Гърция. Там отпускането на мерките следва двуседмични стъпки, за да се следи междувременно ефектът им - дали случаите няма да започнат в резултат да растат. Тук за по-малко от две седмици на практика животът рестартира почти напълно и в момента е много близък до времето преди коронавируса. Единственият показател пък, по-който се измерва ефекта" е устно уверение от премиера, че "ще затваряме пак, ако случаите минат 100 три поредни дни".

     И трето, България заедно с Румъния и Босна и Херциговина са единствените дъжави на Балканите, в които все още няма твърде ясно изразена тенденция за намаляване на случаите. Статистиката за последния месец у нас показва редуване на ръст и спад на седмична база на регистрираните болни. Няколко огнища пък са активни в страната.

   Уявзимостта на страната ни всъщност се осъзнава и от самия Борисов, въпреки решенията му за отмяна на почти всички мерки. "В момента караме по тънкия лед и дай, Боже, да не се допусне клъстер да се развие в момента", заяви той днес пред медиите.

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама