Днес е : Понеделник, 6 Юли 2020

Проф. Атанас Семов: За съжаление хаосът е коронясал планетата

Публикация 10 May, 2020 / akcent.bg

"Масово хората констатират, че покрай коронавируса сме установили, че можем и без парламент"

   За съжаление хаосът е коронясал планетата и си мисля, че в такива моменти проличава способността на зрелите нации да отсяват важното от маловажното. В тези няколко месеца ние видяхме склонност и от властта, и от гражданите лесно да се посяга на основни права. Това е абсолютно недопустимо - освен в крайни случаи и в много ограничени мащаби.

   Това заяви членът на Конституционния съд и дългогодишен преподавател в Софийския университет проф. Атанас Семов в предаване по БНТ..

   Той изрази своите опасения, че е видял случаи или е имало усещане, че базови институти на демокрацията не са особено необходими. "Масово хората констатират, че покрай коронавируса сме установили, че можем и без парламент". Според него това е много тревожна тенденция. И не е единствената.

   Проф. Атанас Семов - член на Конституционния съд: Пълният ни отказ от осъзнаване, че по-висша ценност от образованието няма и че в една кризисна ситуация на цивилизованите държави първата грижа е да върнат учениците в училище. Ние върнахме пияниците в парковете, но не върнахме децата на учирлище. Защо, аз нямам обяснение.

   Според него учебната година е можело да бъде удължена или пък да започне по-рано - на 1 септември, защото сега децата ходят навсякъде другаде освен на училище. Той уточни, че не омаловажава дистанционното обучение. И изрази възхищението си от българските учители, които за кратко време са се мобилизирали и са реагирали.

   Той коментира, че България е една от шестте държави в Европа, които нямат индивидуална конституционна жалба.

   Проф. Атанас Семов - член на Конституционния съд: В същото време гражданите не могат да поискат и от съдията си да остави неприложен закон, който противоречи на Конституцията, респективно съдията смята, че не може да направи това и дори не може да попита Конституционния си съд дали законът противоречи на Конституцията, или не. На практика имаме неосъществено върховенство на Конституцията.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама