Неделя, 14 Април 2024

Ново изследване: Пандемията е започнала в последните месеци на 2019-та

Ново изследване: Пандемията е започнала в последните месеци на 2019-та
Публикация   22:57     06 Май, 2020 /     akcent.bg   /     1804

Учените излизат със заключение, че пандемията е започнала в периода 6 октомври - 11 декември 2019 г.

   Пандемията от COVID-19 e започнала още в последните месеци на 2019-та година. Това сочат резултати от ново изследване на учени от Лондонския университетски колеж, публикувани от  научното списание Infection, Genetics and Evolution. Те са извършили генетичен анализ на проби от над 7500 души, заразени с новия коронавирус и открили 198 повтарящи се генни мутации. Това показва как вирусът е еволюирал, докато се е разпространявал сред хората. Мутациите означават и че COVID-19 e успял бързо да се приспособи към "гостоприемниците си" - хората. Проследяването на модела на мутирането на вируса дава основание също така на учените да излязат със заключение, че пандемията е започнала в периода 6 октомври - 11 декември 2019 г. Първото огнище на атипична пневмония в Ухан бе обявено от китайските власти на 31 декември 2019 г., а СЗО официално обяви избухването на пандемията от коронавируса на 11 март.

   Голяма част от глобалното генетично многообразие на новия коронавирус е открита във всички най-силно засегнати от Ковид-19 страни, коментира един от авторите изследването Франсоа Балу. "Мутацията сама по себе не е нещо лошо, всички вируси мутират", добавя той. Уви, дори и това изследване не успява да стигне по-дълбоко в непредсказуемата природа на вируса. "Нищо не показва дали новият коронавирус мутира по-бързо или по-бавно, отколкото се очакваше. Засега не можем да кажем дали той ще стане по-смъртоносен и по-заразен или не.", казва Балу.

   На този фон Белия дом продължава да стои зад тезата, че лабораторията в Ухан има връзка със заразата. Съединените щати разполагат със "сериозни доказателства", че новият коронавирус е произлязъл от лаборатория в китайския град Ухан, но това "не е сигурно", заяви днес държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от Франс прес.

   Попитан на пресконференция за разминаващи се изказвания на високопоставени представители на американското правителство по въпроса, Помпейо увери, че няма никаква непоследователност. И двете твърдения - "не е сигурно", че коронавирусът е произлязъл от китайска лаборатория, но имаме "сериозни доказателства" - "са верни", аргументира се той и допълни, че американското разузнаване все още изяснява откъде е дошъл новият вирус, пише БТА.

   Китай можеше да предотврати смъртта на стотици хиляди хора в целия свят и да спести глобални икономически проблеми, ако беше по-прозрачен за новия коронавирус, каза още американският държавен секретар. Помпейо обвини Пекин, че е имал избор, "но вместо това е прикрил епидемията в Ухан". "Китай все още отказва да споделя информацията, от която се нуждаем, за да осигурим безопасността на хората", допълни той.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha