Днес е : Понеделник, 18 Януари 2021

Доц. Мангъров: Смъртността при Covid-19 е много по-малка от 2-4%

Публикация 29 Mar, 2020 / akcent.bg

   Действителната смъртност при заболяването от коронавируса е много малка, защото регистрираната  между 2 и 4% е определена въз основа на изследвани и доказани случаи. При това заболяване има огромно число неизследвани случаи, които са протекли безсимптомно. Ако те се вземат предвид, се оказва, че смъртността е много по-малка.

  Това коментира пред Българското национално радио инфекционистът доц. Атанас Мангъров, който е част от Медицинския съвет към правителството за справяне с кризата с коронавируса.

   "Реалната смъртност у нас може да се прогнозира, че ще бъде между 100-200 души, което се случва всяка години при грипна епидемия", каза още той.

   „Действителният брой на случаите на заразени с Covid-19 у нас е десетократно повече от обявените досега 338. Ако не знаем какво се случва, как ще го го контролираме? Не може да управляваш един процес, ако не го изследваш“, заяви доц. Мангъров, който е застъпник на тезата, че трябва да има разширен скрининг на населението.

   В предаването „Неделя 150“ той поясни, че е изключително важно хората, които са дали позитивен тест за Covid-19, да си останат вкъщи под карантина.

   „Ако тестът покаже, че сте заразен, ще си стоите вкъщи. Хората около вас, ако са заразени, също ще са вкъщи. Така много по-целенасочено ще се определят хората, които се нуждаят от строга изолация. Масовото затваряне е хубаво, правим над максималното на това, което може да се направи, но ако действаме целенасочено, ще имаме много по-добри резултати“, каза още доц. Мангъров.

  Той подчерта, че хора от всички възрасти могат да се разболеят.

  „Известно е, че нашето население е много болно и хора в млада възраст имат куп съпътстващи заболявания, което увеличава риска при заразяване с коронавирус нещата да тръгнат накриво“.

   Според инфекциониста, може да се очаква, че върхът на епидемията у нас ще бъде в края на април и началото на май

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама