Днес е : Сряда, 15 Юли 2020

Обявяват старта на капитален ремонт на жп линията Русе-Горна Оряховица

Публикация 11 Feb, 2020 / akcent.bg

В момента се подготвят документите, до края на годината трябва да се обявят процедурите

   Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) подготвя документацията за обявяване на процедурите за избор на изпълнители на капиталните ремонти на жп участъка Русе-Горна Оряховица, част от 4-а главна линия Русе-Подкова. Това съобщи генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски. Ремонтите ще са тежки, поради което 120-километровият участък се раздели на лотове, обясни той.

   „В момента се изчисляват индикативните стойности на всеки лот и затова не мога да посоча някаква обща сума, но няма да е никак малка“, коментира инж. Папукчийски и допълни, че финансирането ще е изцяло национално.

   Жп линията Русе-Горна Оряховица отдавна има нужда от капитален ремонт, тъй като през последните три десетилетия там са правени само поддържащи и средни ремонти, поради което пък скоростта на влаковете е под проектната.

   Рехабилитацията на линията се налага и поради друга причина. От години румънските железници CFR настояват пред БДЖ за пускане на директен влак Букурещ-Велико Търново, който да обслужва поне част от огромния пътникопоток от румънски туристи към старата българска столица. Румънците проявяват особено силен интерес към нашите старини, които в един период от историята са били общи и за двете държави. Те са и сред най-многото чуждестранни посетители на нашите манастири.

   Поради това не само през лятото, но и през зимата от Русе към Велико Търново се проточват километрични колони румънски коли, които правят още по-опасен „Пътя на смъртта”. Съществуващият от години директен влак Букурещ-Русе-София явно не е удобен за румънските туристи поради факта, че спира на Горна Оряховица, откъдето трябва да се придвижват до Велико Търново с автобуси или таксита, което не е удобно за хора с багаж.

   Букурещ вече съобщи, че обявява процедура за модернизирането на 62-километровия жп участък Букурещ-Гюргево, на обща стойност 196 млн. евро. След рехабилитацията на двете жп линии вече ще може да се пусне и директен сезонен влак Букурещ-Велико Търново, който с голяма вероятност ще е пълен през летния сезон.

Коментари

Реклама

Реклама