Днес е : Вторник, 19 Октомври 2021
ИЗБОРИ "2 В 1" 2021

Пардю: Главните ви проблеми са корупция, зависима журналистика, еднопартийна система и влияние на Русия

Публикация 09 Feb, 2020 / akcent.bg

   Четири неща възпрепятстват напредъка на България – първо нивото на корупция и организирана престъпност. Притеснява ме липсата на свободна и независима журналистика в България. Не се търси отговорност от висшите държавни служители. Дано има в бъдеще по свободна и независима медийна среда. Това каза пред бТВ бившият американски посланик в България Джеймс Пардю.

   В България има еднопартийна система. Премиерът и ГЕРБ властват на политическата сцена, има и други партии но не са ефективни. Четвърто – България зависи от Русия за енергията си и това дава влияние на Русия. Режимът на Путин в Москва е авторитарен и има огромно влияние в България. Опасявам се Русия да не ползва влиянието си в България за не съвсем демократични цели. Това са сериозните проблеми в България днес, подчерта Пардю.

   Във връзка с наложената забрана от САЩ на съдия Андон Миталов за влизане в Щатите заради участието му в сериозна корупция, Джеймс Пардю каза, че не познава лично съдия Миталов. „Странно е да се назове името на чуждестранен държавен служител. Обнадежден съм. Има някои политици обаче, които знаят как да направят от нищо нещо. Искам да се уверя, че няма това да е само временен акцент към борбата с корупцията”, добави Пардю.
На въпрос Америка иска ли да посочи големите риби, Пардю отговори: „Не познавам този съдия, вие трябва да ми кажете дали е голяма или малка риба. Вярвам, че малките риби стават лесен за решаване проблем. Трябва да се преследват първо големите риби и после всичко ще се нареди. Борбата срещу корупцията в България трябва да бъде поведена”, коментира Пардю.

   Попитан как се взема решението кой да се включи в черния списък на САЩ, той отговори, че посолството и правителството на САЩ са запознати със случващото се в България. „Имаме източници на информация, активно работим с българското правителство. Ако имаме важна информация за съдебната система, я предоставяме. Решенията на кого се позволява да влезе в САЩ и на кого не, всичко това се основава на солидни доказателства, не на случайни политически решения. Забраната за влизане в САЩ на лица, свързани с корупцията не е ново за България. Държавният секретар посочи име, внимателни сме винаги за информацията за човека на когото сме отказали виза”, поясни Пардю.

   „Имаше основание за всяко решение, взето в периода 2002-2005 г. за отказ на визи на различни хора”, добави бившият американски посланик, но отказа да назове имена.

   „Организираната престъпност и корупцията бяха голям проблем за България. Тя беше в период на преход, смятам, че процесът продължава и днес. Битката е нескончаема, подобряването на демокрацията продължава. Имаше много мафиотски убийства докато бях в България. Аз твърдях, че незабавно трябва да се вземат мерки. Гордея се, че докарахме ФБР, агенцията за борба с наркотиците, допринесохме за съдебната реформа. Тогава мислех, че в България се ловят само дребните риби, казах, че големите риби се измъкват. Имаше намерение да се омилостивят САЩ и западните съюзници, и да се демонстрират действия, когато такива липсват. За съжаление на тогавашния главен прокурор и някои други не им беше много удобно”, отбеляза Пардю.

   „Божков е в общественото полезрение отдавна. Божков не е нищо ново за българската сцена, само се чудя защо отне толкова време, но да видим как ще свърши всичко”, каза още Джеймс Пардю. /БГНЕС

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама