Днес е : Неделя, 7 Юни 2020

Доц. Сарийски: Еврозоната е подвижен пясък и място за авторитарни решения

Публикация 02 Feb, 2020 / akcent.bg

Според него населението ще е губещият при обезценяване на лева в ERM II

   „Когато  става дума за пари, паниката никога няма да е излишна. Решението е едно, но то  може да бъде променено, ако в хода на преговорите страната ни бъде притисната.  В чакалнята на еврозоната – по смисъла на документите, които се цитират във  въпросната поправка на закона, българският лев може да се отклонява до 15% от  т.нар. „централен курс“. Всяка една страна по споразумението има право да  поиска промяна на този централизиран курс. По време на престоя в чакалнята може  да бъде поискана промяна. Така хем вълкът ще е сит, хем агнето цяло“. Това  обясни пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания  при БАН, един от авторите на годишните икономически доклади на Академията.  Коментарът му е по повод приетия в спешен порядък законопроект, който да  успокои страховете, че фиксираният курс на еврото към лева няма да бъде  променян, когато влезем в чакалнята на еврозоната или в самата еврозона.     

                      Елитът -  основният печеливш

   Според доц.  Сарийски при евентуална промяна на курса почти няма да има плюсове, включително  няма да има и кой знае какъв позитивен ефект за износа, каквито мнения бяха  изразени:

    „Основният  губещ ще бъде населението. Евентуална обезценка на курса на лева означава само  едно – внос на инфлацията, тоест, вносните стоки ще поскъпнат. И ако не се  променят заплатите със същия темп, с който се променят цените на стоките,  покупателната стойност ще намалее... Основните печеливши ще са хората от елита,  защото това означава по-голямо задълбочаване на интеграцията, повече пари,  кариерно израстване, сваляне от отговорност... Влизането в еврозоната означава  - за всяка неприятност, която ще сполети българската икономика, ще можем да се  оправдаваме с това, че сме в еврозоната и нямаме право на независима монетарна  политика“.    

                    Еврозоната -  място за авторитарни решения

  В  предаването „Неделя 150“ доц. Григор Сарийски посочи пример:„Когато  вкарате лева във валутен борд, това е все едно да го затворите в клетка,  колкото да не хапе. Но когато го вкарате в еврозоната, това означава да го  убиете, да го одерете и да направите кожата му на тъпан. Оттам връщане няма... 

   Еврозоната е място, на което се взимат авторитарни решения, които далеч не са  изгодни за всички страни, които са нейни членки... Еврозоната е не съвсем  дисциплинирана структура, правилата там се изкривяват, но не за всички играчи“.

   По думите му  негативите в еврозоната се споделят както между онези, които получават облагите,  така и с онези, които не получават никакви облаги.

   „Проблем е, че не знаем в каква посока ще се развие  еврозоната. Сега се говори за зелени политики и когато ЕЦБ започне да налага  това нещо посредством финансови механизми, това означава оскъпяване на  производството. Едно е да се оскъпи, когато ти си 120% европеец, каквато е Германия, друго е да си 50% от средноевропейското“.

                      Еврозоната като подвижни пясъци

   Според доц. Сарийски цената на членството на България в еврозоната е на тъмно:„Еврозоната е като подвижни пясъци, не знаем каква ще е ситуацията утре. На фона на задаващата се криза и на фона на това, че еврозоната е незавършена конструкция с липсваща основа, рисковете за препострояване на всяка икономика са много повече от позитивите“.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама