Понеделник, 2 Октомври 2023

Превантивно: Грипна ваканция в Русе от понеделник до края на седмицата

Превантивно: Грипна ваканция в Русе от понеделник до края на седмицата
Публикация   14:14     31 Ян, 2020 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1449

   Грипна ваканция до края на другата седмица  обяви след днешното си заседание Областният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Учениците няма да бъдат на училище и в сряда, когато е между срочната ваканция. Заболеваемостта днес според  данните от личните лекари е  174 на 10 000. Критичният брой заболели, за да бъде обявена грипна епидемия, е 285 на 10 000 души.

  Тези дни са по-скоро превенция и решението е на Регионалния инспекторат по образование.  За Акцент.БГ началникът на ведомството Росица Георгиева сподели, че е получила сигнали от различни училища, където липсват все по-голям ученици от учебни занятия. В детски градини пък родители също превантивно са спрели децата си от посещения.

   Щабът ще заседава и в понеделник и ако тогава са достигнати критичните  стойности на заболели, ще бъде обявена и грипна епидемия.

 При обявена грипна епидемия влизат в сила редица забрани - спират се детската и женска консултации, няма да се провеждат планови операции в болниците, забраняват се свижданията в болничните заведения.

    Разумният оптимизъм означава човек да положи усилия да не се разболее, без да изпада в паника. Грипният вирус се разпространява чрез въздуха при кихане, кашляне, говор и чрез предмети.

   Затова спазвайте лична хигиена, мийте често ръцете, в градския транспорт само с ръкавици, за да не докосвате замърсените предмети.

   Не посещавайте места с много хора по време на грипна епидемия, ако имате възможност спрете децата от детска ясла и градина. Обърнете внимание на храната – повече плодове и зеленчуци, фрешове, качествена натурална храна (по възможност), ядки, прясна риба, лук и чесън, билкови чайове.

  Приемайте имуномодулиращи препарати според вашите разбирания.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha