Днес е : Събота, 4 Юли 2020

Популизъм на макс се очаква при гласуване на заплатите на кмета и на общинските съветници

Публикация 11 Jan, 2020 / Румен НИКОЛАЕВ

Възраждане'' ще гласува против вдигането на възнагражденията в Общински съвет –Русе

  Вчера беше проведено извънредно заседание на русенската общинска структура на политическа партия "Възраждане" в Русе. Повода е внесеното предложение в дневния ред на Общински съвет – Русе за повишаване на възнагражденията на общинските съветници.   Решението на партийните членовете на ,,Възраждане'' беше да се гласува против,чрез техния общински съветник –Дилян Саманджиев,който остана самостоятелен в ОбС-Русе. Мотивите са ,че всеки би трябвало да получава добро възнаграждение за труда си ,ако си върши добре работата,но град Русе не изглежда,че върви със същия темп на развитие с оглед на другите по-големи градове в България,а и самите улици и тротоари говорят,че общинската работа не върви толкова добре.   Ние от ПП "Възраждане" сме твърдо против това предложение, тъй като считаме, че размера на заплатата е напълно адекватна,към момента и съответства на ангажираността и задачите на представителите на местния парламент. Никой от нас не омаловажава тяхната роля, професионализъм и отговорност, свързани с местната власт, но все пак общинските съветници заседават веднъж месечно,ако няма извънредна сесия и участват в 2-3 комисии пъти месечно.Също така към , настоящия момент има липси в бюджета, заради които се орязва финансирането и подпомагането на важни обществени звена, а в същото време се предлага увеличение на заплатите на местния парламент. За нас това е недопустимо и некоректно спрямо нашите граждани, а и спрямо всички, които са ни гласували доверието си в лицето на нашия представител в ОбС - Дилян Саманджиев.

    Това дословно е становището на "Възраждане" относно предложението на председателят на ОбС Иво Пазарджиев да бъде увеличено възнаграждението на общинските съветници в Русе.

  В този момент те  получават  378 лв. месечно за участие в заседание на ОбС и по 95 лв. за участие в заседание на постоянна комисия. Предложението е да станат 430 лв., а за комисия – 110 лв.Т.е. общинските съветници да получават 82 лева повече.

Интересно е как ще постъпи г-н Саманджиев в случай че съветниците ще ги гласуват по-високи заплати. Дали ще се откаже от въпросната индексация или при правна невъзможност ще я използва за благотворителни или други цели. Всъщност предстоящата сесия се очаква да бъде арена на лют популизъм, където гражданите ще бъдат споменавани безброй пъти, както и бюджета.

   Местното самоуправление и възможността общинските съветници за получават пари от данъците на гражданите и сами да определят размерът им. Затова и то се радва на голямо разнообразие от решения. Така например общинските съветници на Луковит няма да получават заплати. Членовете на общинския съвет в Луковит са си гласували само 10 процента възнаграждения от средната брутна месечна заплата в общинската администрация. Ако  е 800 лева, съветниците ще вземат по 80 лева за месец. Средствата, които няма да бъдат дадени за заплати, ще отидат за подпомагане на спорта и пенсионерските клубове.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама