Днес е : Събота, 28 Януари 2023

Каква заплата трябва да получава кметът на европейския Русе, на Дунавската столица на България?

Публикация 05 Jan, 2020 / Румен НИКОЛАЕВ

Определянето на кметските заплати вече се превръща в лична отговорност и усещане

   В понеделник, 6 януари, е последния срок, в който може да бъде внесена докладна от кмета на Община Русе, с която да направи предложение до ОбС  да определи заплатата му. Тази не особено приятна процедура за когото и да било /сам да определя размера на заплатата си/ е заложена от законодателството. Единственият възможен различен вариант е в докладната да няма цифра, а общинските съветници да решат и да преценят, и да определят кметската заплата.

  За повечето русенци е ясно, че заплатата на кмета не е актуализирана от втория мандат на кмета Стоилов и е 2100 лева. А зам. кметовете получават реално по-малко от кмета на Мартен. При бюджет от над 130 млн. лева…

   Проучване на Акцент.БГ потърси и мнението на повече от 30 представители на бизнеса- според почти всички независимостта на кмет с подобен общински бюджет може да гарантира заплата от 5000 до 8000 лева. Разбира се, ако това позволява бюджетът на Общината.

   Неясно точно защо, но повечето кметове на големите градове изпадат в сирамахомилство- заплатите им са равни или по-ниски от тези на техните колеги в малки общини. Като единствена причина се изтъква притеснението от интерпретацията на медиите, които не се интересуват от заплатите на кметовете в малките общини.

  Кабинетът одобри промени в два нормативни акта – постановлението за заплатите в бюджетните организации и дейности и в Наредбата за заплатите в държавната администрация, в началото на януари 2019 г.

   Правителството позволи всички кметове да получават министерски заплати от 4600 лв. В момента такава възможност има само за столичния градоначалник, а за останалите определените тавани са по-ниски и зависят от броя на населението в общината.

Целта е да се даде по-голяма децентрализация на местната власт по отношение определянето на възнагражденията, е посочено в мотивите.

       Решението зависи от общинарите

                Така правителството дава финансова самостоятелност на местната власт и всеки общински съвет сам ще реши дали има възможност да даде високи заплати на ръководните кадри. В момента възнагражденията на кметовете реално се определят централизирано. Сега действащите разпоредби задават минимален и максимален размер на заплатата на кмета в зависимост от населението в общината или кметството. Решението за конкретната сума отново се взема от съветниците, но таваните за по-малките общини са ниски.

    Заплатите на кметовете на общини с над 100 000 души досега са в границите между 1000 и 2700 лв., на тези с между 50 000 и 100 000 души – от 800 лв. до 2600 лв., а тези с население от 10 000 до 50 000 души от 730 лв. до 2400 лв. и т.н.

   Промяната за начина на определяне на заплатите на кметовете и общинските съветници е въпрос на лична отговорност и усещане. Това заяви пред акцент. БГ зам. изп. директор на Националното сдружение на общините Теодора Дачева. Сега има само една горна граница, но няма критерии при определяне на заплатите.

  Най-добре в случая е всеки кмет да обясни логиката, по която предлага размера на трудовото си възнаграждение, допълни Дачева.

   Бившият столичен кмет Александър Каракачанов заяви преди дни пред бТВ, че настоящият закон е превърнал общините в яма за вадене на пари, от която се възползват мнозина.

 По думите му малките общини са се превърнали в социална дейност, която да поддържа живота на хората. Причина за това е, че няма държавна политика, която да развива производството в тях, смята Александър Каракачанов.

    "Ще се стигне до момента, в който кметовете ще си сложат министерски заплати, но като няма работна ръка, ще се наложи съкращаването на половината община. Така формално средната заплата ще се вдигне, а общинските съветници ще получат 70% от кметското възнаграждение", коментира бившият кмет.

  Заплатите на кметовете в област Русе.

  Заплатата би трябвало да е еквивалент на изработеното. Това вероятно е и мотивът заплатата на кмета  община  Бяла и Иваново да е висока.

Димитър Славов е втори мандат кмет. Официално за 4 години той е успял да стопи бюджетния дефицит на Беленската община с близо 5 млн. лева.

  Следват по размер на заплатите на кмета на Ветово- от 1 януари тя 2740 /до този момент е била 1460 лв/, Две могили- 2200 лева, Иваново- 2200 лв. По време на управлението на Георги Миланов, който е кмет 3-ти мандат,  общината две последователни години е в Топ 10 на класация на финансовото министерство за финансова самостоятелност, стабилност и инвестиционна активност,  поети ангажименти за третото тримесечие на 2019 г.

През 2018 г. за същия период общината е също в тази позиция, което говори за една устойчивост.

   Заплатата на кмета на Ценово е 2150 лв., на Сливо поле- 2150 лв. Валентин Атанасов в предния мандат е награден за Кмет на годината 2018 от синдикатите, а тази- Кмет на народа 2019 измежду други 74 свои колеги в страната.

 Заплатата на кмета на Борово е  2000 лв.

   Така в момента заплатата на кмета на Община Русе се очертава като една от най-ниските както в областта, така и в страната. Тя е 2100 лева и не е променяна от първия мандат на кмета Пламен Стоилов.

   Всъщност защо е необходимо всичко това да се пише и да се знае. Повече от ненормално е кметовете сами да предлагат сумите да заплатите си. Сегашната система е обвързала заплатата на кмета с тези на общинските съветници. А те пък определят окончателно размера на неговата заплата, т.е. и на техните. Няма никакъв критерий, където може да се стъпи обективно при определянето на трудовото възнаграждение на един кмет, освен да не прехвърли 4600 лв, колкото е една министерска заплата  /в момента май са вече 5100 лв/.

   С решението си миналата година държавата остави на съвестта на старейшините да преценяват и решават колко да получава един кмет.

  До момента обаче се наблюдава едно изкривяване при определяне на заплатите на кметовете на големите общини. Градоначалниците на Исперих, Разград и Свищов  са със значително по-високи заплати от тези на колегите им в Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, Русе...

РАЗГРАД

Основната месечна заплата на кмета на община Разград ще бъде 3000 лева./ 28.11.19/

Това са заплатите на кметовете към 7 февруари 2019 г.

Община

Кмет

Заплата/лв.

Разград

Валентин Василев

2860

Исперих

Бейсим Руфад

3300

Кубрат

Алкин Неби

2300

Завет

Ахтер Велиев

2420

Лозница

Севгин Шукри

2150

Самуил

Бейтула Сали

2170

Цар Калоян

Дауд Аляовлу

1950

 

В. ТЪРНОВО

Кметът на В. Търново си е определил основно месечно възнаграждение от 2600 лв. /02.10.2019/

   Общинските съветници гласуваха заплатата на общинския кмет на В. Търново да бъде в размер на 2600 лв., а на неговите заместници в размер до 80 процента от тази сума. Сумите, които ще получават кметовете на населени места, са съобразени с броя на жителите. Като най-високата заплата ще взема кметът на Дебелец- 1305 лв., следван от кмета на Килифарево- 1185 лв. Кметът на най-голямото село Ресен ще взема 1185 лв., а най-малкото възнаграждение е и за кметовете на слабо населени села, като те ще получават по 975 лв.

Броят на хората в съответното населено място е единственият критерий, по който управниците в общините получават заплати. Колкото повече население управляваш, толкова по-добре платен ще си, гласят обобщено новите правила.

ГАБРОВО

Общинските съветници гласуваха и решиха заплатата на кмета на Габрово Таня Христова да бъде 2300 лв., а на кметовете на кметства 850 лв.       /19.11.2019/

ПЛЕВЕН

Заплатата на кмета на Плевен не е актуализирана и е 2400 лева

ТЪРГОВИЩЕ

От началото на годината заплатата на кмета на община Търговище  Дарин Димитров е 3100 лева  вместо досегашните 2600 лева.

  СВИЩОВ

От месец март 2019 година, кметът на община Свищов Генчо Генчев  е с ново заплащане. Увеличението е от 2100 на 2400 лв. Това се случи по предложение на самият Генчев, като за сравнение ще посочим възнагражденията на колегите му от Горна Оряховица - 2050 лв., Полски Тръмбеш 1800 лв., Павликени 2015 лв. – /30.05. 2018 г. /

С Решение на ОбС от 19.12. 2019 г. заплатата на кмета  на Свищов става 3000 лева.

 СТАРА ЗАГОРА    

2300 лева е заплатата на кмета Живко Тодоров. Заплатата на старозагорския кмет не е увеличена. /05.11.2019/

    БУРГАС 

В Бургас заплатата на кмета остана непроменена – 1800 лева, каквато е от 2016 година/13.11.2019. /. В момента Димитър Николов получава едно от най-ниските възнаграждения в региона и е на долния праг за цялата страна. 

КЮСТЕНДИЛ

 Възнагражденията на кмета на община Кюстендил не е променяно от 2011 г. Докладната за възнаграждението на кмета е без посочена сума.   Заплатата  на кмета ще бъде определена по време на заседанията на постоянните комисии към Общинския съвет …

Каквото и да се случи на предстоящата сесия по отношение на кметската заплата, то трябва да е ясно:

  • размерът на възнаграждението на кмета на Община Русе е израз на отговорностите при управление на общинския бюджет.
  • своеобразна гаранция, че кметът и заместниците му ще бъдат предпазени от създаване на корупционна среда.
  • финансовата независимост в личен план да позволи на кмета да работи единствено в интерес на общината и на гражданите.
  • да се изработят критерии, по които да бъде оценяван кметът и екипа му за определен период от време /да бъде правена своеобразна атестация/.
  • в никакъв случай решението не трябва да е политическо, защото парите не разпознават партиите.
  • Каквато и сума да бъде предложена, тя да бъде обяснена откъде е взета и какво се очаква като работа от кмета срещу нея.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама