Днес е : Петък, 27 Януари 2023

България изпадна на 97-о място по плащане на данъци

Публикация 03 Dec, 2019 / akcent.bg

У нас общуването на обикновено ООД с НАП отнема 414 часа годишно, в Естония стигат 50 часа

    България отново се появи на обидно ниска позиция в световна класация. В ново изследване за данъчната тежест, измерващо  и ставките, но и бюрокрацията, свързана с калкулиране, отчитане и плащане на задълженията, страната ни е 97-а сред 190 държави от всички континенти. Има и по-лоша новина - пропаднали сме с пет места в сравнение с предната година. Автори на глобалното проучване са консултантската компания PwC и Световната банка.

  Основната причина за това лошо представяне е сложното и времеемко администриране на данъците и осигуровките у нас. В България спазването на данъчно-осигурителните правила и формалности отнема 414 часа годишно.
  За сравнение средното време за всички в проучването е двойно по-кратко време - 238 часа.

  А в държави отличници като Естония за тези дейности стигат само 50 часа. Този завиден резултат до голяма степен се дължи на електронното управление, в коeто Естония е шампион

  Само една държава от ЕС се представя по-трагично от България и това е Италия, която е 128-а сред 190 държави. Това, което неудържимо влече тази членка на ЕС към дъното, е воденичният камък на данъците и осигуровките, които там достигат 59.1 процента.

   Всички други от ЕС се намират в горната половина на таблицата. Румъния, с която все уж се надбягване, е на 32-ро място. Дори кандидатки за членство в ЕС ни изпреварват категорично. Молдова ни засрамва с нейното 33-то място.

  И Северна Македония ни "удря в земята" - тя е 37-а, в близост до страни като Норвегия. За сведение при съседите ни времето за спазване на данъчните правила е само 119 часа, т.е почти 4 пъти по-кратко в сравнение с България.

  А ние дишаме праха на Намибия (88-а), Самоа (82) и Сиера Леоне (93).

  И за сведение на управляващите България не е с най-ниски данъци. Бремето на плащанията, което включва подоходните налози, ДДС, акцизите, осигуровките, екоданъци и др., у нас е 28.4%, а в Румъния е само 20 на сто, сочи глобалното проучване.

  А има и още по-добър резултат - в Грузия данъчно-осигурителната тежест е едва 9.9% (не е чудно, че в класацията тя заема 14-о място).

             СМЕТКИ

   За да изчислят тежестта на облагането и на формалностите в общуването с данъчната администрация, експертите на PwC и Световната банка са използвали като модел средно голямо дружество с ограничена отговорност, което действа само в страната, в която е регистрирано. За която има дейност само на нейна територия и не се занимава с внос и износ. Времето, необходимо за плащане на данъците, включва попълването на декларации, справки, отчети, обработването им от администрацията, процедурите по възстановяване на надвнесени ДДС и данък печалба, както и часовете, отделени при ревизии и за обжалвания.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама