Днес е : Събота, 30 Май 2020

Бранков: България се доближава твърде бавно до Европа

Публикация 08 Nov, 2019 / akcent.bg

Според зам.-председателят на БСК кохезията е слаба заради Валутния борд и заради грешно планиране от страна на държавата

   Скоростта, с която България се доближава до средноевропейските нива на живот, е ниска. Това каза зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) и член на Икономическия и социален съвет – Димитър Бранков, в интервю за „Фокус“. Според него кохезията е бавна заради ограничените възможности за въздействие върху паричната политика и лихвените проценти, тъй като страната ни е във Валутен борд.
 

   Според него България има проблем и със стратегическото планиране. „Дългосрочните темпове на растеж на българската икономика не надхвърлят 1.5% средногодишно в дългосрочна перспектива, да речем 10 години. И някой би казал, че това са все пак прогнози на хартия, че нямат кой знае какво въздействие върху реалното икономическо развитие, но е факт, че тези прогнози се залагат в основни национални секторни стратегии. Стратегиите за енергетиката и транспортната стратегия на България са оразмерени именно при един такъв нисък темп на растеж. Това означава по-пасивна инвестиционна стратегия, по-ниска скорост на умножаване на мощности“, обясни Бранков.

   Той също така смята, че е необходимо ново административно-териториално деление на страната заради обезлюдяването на някои региони. Бранков допълни, че трябва децентрализация на приходите, идващи от държавния бюджет.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама