Днес е : Четвъртък, 26 Ноември 2020

Болница „Медика“ със златен статут за лечение на инсулти

Публикация 04 Nov, 2019 / akcent.bg

До момента новият метод е приложен при 58 пациенти със заболяването.

   Екипът на отделение по Нервни болести на УМБАЛ „Медика Русе“ получи златна награда за лечение на исхемичен мозъчен инсулт на състоялия се между 1-ви и 3-ти ноември Дунавски неврологичен форум в гр. Русе. Признанието, по проект ANGELS, финансиран от Европейската организация за лечение на инсулти - ESO, връчи председателя на Българското дружество по неврология – акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н.

   Отличието се присъжда на болници, които покриват критериите за лечение на инсулт, наложени в Европа. Едни от ключовите показатели за златен статут са над 5% от пациентите, които се лекуват в болницата с инсулт да получават лечение с метода - венозна тромболиза, както и времето от приемането до започване на лечението да бъде под 60 минути. В „Медика“ процентът на пациентите, получили съвременното лечение към момента е 15%.

   С цел подобряване на лечението при пациенти с исхемичен мозъчен инсулт, в болницата е изградена специална организация. Всички невролози вземат участие в периодично провеждащи се обучения за лечение на заболяването в България и чужбина. По програмата ANGELS обучение са преминали и две от медицинските сестри, работещи в отделение по Нервни болести.

   От края на 2018 г. в УМБАЛ „Медика Русе“ се прилага съвременното лечение на исхемичен мозъчен инсулт с венозна тромболиза. Това е лечение, при което на подходящи пациенти се прилага венозно лекарство, което разтваря тромба, запушил кръвоносен съд в мозъка. Този метод дава много по-добри резултати, от стандартния, който се прилагаше масово до сега, намалява значимо инвалидността и увеличава шанса за пълно възстановяване. Първото проведено лечение с венозната тромболиза в УМБАЛ "Медика Русе" се извършва през м. ноември 2018 г.

   До момента новият метод е приложен при 58 пациенти със заболяването.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама