Днес е : Четвъртък, 26 Ноември 2020

Лозан Панов за избора на главен прокурор: Сценаристите получават висока оценка

Публикация 30 Oct, 2019 / akcent.bg

  Политиците винаги са имали интерес да избират във Висшия съдебен съвет (ВСС) зависими магистрати, каза в интервю за Би Ти Ви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. В коментар за избора на главен прокурор Панов посочи, че "бяхме лишени от състезателност" и затова не е подкрепил Иван Гешев и изтъкна, че главният прокурор трябва да е най-добрият и човек, доказал професионалните си качества.

  "София осъмна в почти военно положение – с пропускателни пунктове, жандармерия и полиция. Такъв избор до момента не е имало", каза Панов. На въпрос Гешев ли е виновен за това, председателят на ВКС заяви: "Бих казал, че сценаристите получават висока оценка, изпълнителите – много ниска оценка". Попитан кой е сценаристът, отговори: "Монолитно – и прокурорската колегия, и съдийската колегия от политическата квота гласуваха в подкрепа на кандидатурата на г-н Иван Гешев. Абсолютно е ясно, че парламентарно изборни кандидати гласуваха в една и съща посока, без значение дали говорим за управляващи и опозиция". "Не мисля, че политиците случайно са се спрели на тези членове на ВСС", каза още той.

  Лозан Панов добави, че изборът на Гешев за главен прокурор го смущава и посочи, че е от значение кой ще заеме поста главен прокурор, "защото, ако застане човек, който злоупотребява с власт, при тази власт на прокуратурата опасността за обществото е явна и предстоят тежки времена за обществото".

   "Няма как да остана безкритичен, ако видя злоупотреба с власт от когото и да било. На моя пост безмълвието, липсата на реакция е съучастие", каза председателят на ВКС на въпрос как ще работи заедно с Гешев като главен прокурор.

   В коментар на думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който при изслушването на Гешев заяви, че тримата големи във ВСС (главният прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд – бел.ред.) се избират не от ВСС, а в едни други две сгради, Панов каза, че е участвал в два избора – на председателя на ВАС и в сегашния на главен прокурор. Посочи, че при избора за председател на Върховния административен съд във ВСС е гласувал за конкурентната кандидатура и "никой не ме е принуждавал". "Вторият избор мога да свържа със сградата на президентството.

   Президентът инициира поредица от срещи с представители на съдебната власт, а целта беше да се оформи идеята какъв трябва да бъде бъдещият главен прокурор", посочи Панов.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама