Днес е : Понеделник, 24 Февруари 2020

Защо да гласуваме в неделя?!?

Публикация 30 Oct, 2019 / Румен НИКОЛАЕВ

    2257 избиратели от Русе са гласували с "Не подкрепям никого". Ако беше партия, щеше да вкара трима души в Общинския съвет. Вероятно всички тия хора си мислят, че са дали някакъв протестен вот, срещу всички партии. Всъщност тези гласове подкрепят партийния вот, тъй като не се вземат под внимание при разпределение на местата. Все едно тия хора са се разходили до урните и не са гласували. Полза от такъв "антипартиен" вот имат единствено партиите, тъй като се увеличава тежестта на твърдите ядра и купените гласове. Ако опцията "Не подкрепям никого" пречеше на партиите, изобщо нямаше да я има, бъдете сигурни. Сега е в бюлетината с надеждата там да се излее по-голяма част от протестния вот и тези протестни гласове да се загубят.

     Всички тези 2257 русенци призовавам - не сте само вие, които не харесвате никого. Но е по-добре да гласувате за този, когото най-малко не харесвате. Това пише колегата Петър Гецов във фейсбук. Макар и да няма според квотата гласове за други трима общински съветници, то със сигурност гласовете им ще бъдат много важни за когото и да било от кандидатите на предстоящия вот в неделя.

   В същото време традиционно вече, и сега става ясно, че жителите на кварталите „Селеметя”, „Родина” и „Трите гълъба” най- обичат демокрацията, но по-обичат парите. Странното обаче е, че и всички имащи отношение към заклейменият само на думи процес за закупуване на гласове наблюдават това безмълвно и чакат някой да направи революцията, а те да застанат после отпред. Няма полиция, няма партия, няма държавна администрация, която да си свърши работата.

   Явно на партиите това им изнася. Явно и този път Русе ще бъде управляван с кмет, издигнат с купените гласове на неграмотни от тези махали. И какъв европейски град е Русе, след като 8260 бюлетини са невалидни- това са гласове в подкрепа за 7!!! Общински съветници или за кмет, който щеше да е на четвърто място.

   Ниската избирателна активност- под 40 на сто или по-ниска от изборите през 2015 г. , също пречи Русе да има ИЗБРАН кмет. Независимо от очакванията ползването на повече преференции този път и активност от 45- 52 на сто това не се случи.

   Изборите са право, но и задължение. Задължение, за да няма мрънкащи и псуващи граждани, а хора с активна позиция, които да бъдат част от обществения живот.

   Колкото и да се различават желанието, емоцията, възгледите от кандидатите, които са получили подкрепа и са стигнали до балотаж, направете личен избор, макар и някакъв компромис.

   Не оставяйте друг да избира вместо Вас. Идете до изборната секция, може да срещнете стар познат или отдавна забравен близък, може да видите ново лице, което да събуди заспали чувства и да обърне живота ви.

   Или добър приятел, с когото, след като сте гласували,  да продължите да мачкате политиката на по чаша вино с хубаво мезе!

   Опитайте, заслужава си!

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама