Днес е : Понеделник, 24 Февруари 2020

В България обикновено лекарите и сестрите не са за пример в имунизационно отношение

Публикация 11 Sep, 2019 / akcent.bg

   У нас се очаква пик на случаите на западнонилска треска, предупреди в интервю за БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

   Засега има 5 случая, но продължаващото топло време предразполага повишение на заболеваемостта. Два пъти е по-малка вероятността да се разболеем от грип, ако използваме ваксина. Това каза още Кантарджиев.

   Хубаво е, който има средства - да си купи някой от двата антивирусни препарата, които се продават, за 24 часа си здрав, коментира Кантарджиев.

   По думите му в следващите години възрастни хора над 65 г. ще бъдат ваксинирани безплатно, при тяхно желание. Целта е след 2022 г. да има възможност всеки четвърти възрастен да се ваксинира. В България обикновено лекарите и сестрите не са за пример в имунизационно отношение - процентът на ваксинираните медицински специалисти е много малък, отчете Тодор Кантарджиев. За ситуацията с циркулацията на морбили в страната - през последните седмици има регистрирани три болни деца.

   Началото на учебната година ще покаже дали сме се справили с разпространението на морбили в страната, коментира Кантарджиев.

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама