Днес е : Вторник, 11 Август 2020

За Мария Габриел новият ѝ ресор е признание за България

Публикация 10 Sep, 2019 / akcent.bg

Бойко Борисов поздрави Мария Габриел, но обърка ресора ѝ

 Българският еврокомисар Мария Габриел обяви пред журналисти в Брюксел, че предложеният и нов ресор е признание за България. По-рано днес се разбра, че тя ще отговаря за "Иновации и младеж". Това стана известно на пресконференцията на номинираната за председател на новата Еврокомисия Урсула фон дер Лайен, която обяви състава и портфолиата на екипа си.

  Според Габриел точно този ресор бил признание за "свършеното в областта на цифровизацията", припомняйки, че досега тя беше комисар по цифрова икономика и общество. Тя добави, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС са били завършени основни законодателни досиета в областта на младежта.

  Българският еврокомисар похвали смелостта на Урсула фон дер Лайен "най-после да обедини под една шапка елементи от наука, бизнес и образование". "Това е много голяма и смела амбиция да се постави високо в дневния ред", каза още тя.

  По думите на Мария Габриел е било важно в новия ѝ ресор да са включени много от нещата, които е свършила през изминалия си мандат. Според нея "в голяма част запазва контрол върху досегашния си ресор". Тя добави, че всичко, свързано със суперкомпютри, дигитални и иновационни хъбове, както и киберсигурността, досега се финансирало по програма "Хоризонт 2020", чийто наследник ще е програмата "Хоризонт Европа", която ще е под нейно ръководство.

   Габриел каза още, че в писмото на Урсула фон дер Лайен за новия ѝ ресор се посочва, че тя ще отговаря изцяло за финансирането и новия начин на функциониране на програмата "Хоризонт Европа", която е с бюджет 100 млрд. евро. Посочи, че това ще е третото перо в европейския бюджет след "Земеделие" и "Кохезионна политика".

  Тя щяла да отговаря за новия план за действие за цифрова грамотност. По думите ѝ той бил много важен, защото "ако Европа иска да бъде лидер, това минава през иновации и образование". Именно заради това и програмата "Еразъм" имала амбицията да се увеличи тройно като бюджет, като сега той е почти 15 млрд. евро, а за следващия програмен период е предвидено да достигне до 45 млрд.

  "Нашият шанс са нови технологии и образование, за да може икономиката ни да е конкурентоспособна и талантите да останат и да работят в Европа", допълни Мария Габриел.

  Отбеляза още, че има няколко подпрограми, на които би й се искало да се обърне внимание, а тя ще обърне специално внимание на учителите, за да имат усещане за достойнство. За нея ще е важно практическото измерение, иска научните изследвания, иновациите и въпросите, свързани с младите хора да носят практически умения.

   Програмата "Хоризонт Европа" трябва да започне от януари 2021 г. и има само малко повече от година, за да се дефинира по малко по-различен начин, обясни Габриел. Тя иска Централна и Източна Европа да имат своето достойно място в тази програма, защото по думите й днес се наблюдават географски дисбаланси.

  Каза още, че ще отговаря за изпълнителната агенция за малките и средните предприятия, а това е "гръбнакът" на икономиката не само на България, но и на цяла Европа. Иска наука, бизнес, образование с практическа насоченост и с много повече умения, адаптирани към цифровата ера и трансформация.

  Подчерта, че ресорът, който получава, е признание за свършеното, както го е казала и Фон дер Лайен. Това, което успяхме да направим в цифровизацията, сега има шанса да получи ново измерение, да се надгради, каза Габриел, давайки пример с направени дигиталните иновационни хъбове. Целта е да бъдат във всеки регион в Европа, а дигиталният иновационен хъб да е място, където всеки да научи достъп до цифрови умения и знания.

  Друг пример, в следващата програма "Хоризонт Европа" една от големите цели ще е борбата с рака.

  Припомни отново, че киберсигурността се финансира от "Хоризонт 2020".

  Подчерта, че не би си позволила да подцени упражнението изслушване пред Европейския парламент.

             Премиерът Бойко Борисов поздрави българския еврокомисар Мария Габриел за новия ѝ ресор, определяйки го за "изключително важен и модерен". Днес бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Габриел ще отговаря за "Иновации и младеж". Министър-председателят обаче обърка ресора, като в профила си във "Фейсбук" написа, че е "Иновации и образование".

   "Поздравявам българския комисар Мария Габриел след като днес официално стана ясно, че получава ресор "Иновации и образование" в новата Европейска комисия. Изключително важен и модерен ресор с бюджет 100 млрд. евро - третото по големина перо в общия бюджет на ЕС", написа Борисов.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама