Днес е : Вторник, 14 Юли 2020

Трябва ли да се карат колелета, ролери и е-скутери на Площада?

Публикация 17 Aug, 2019 / Румен НИКОЛАЕВ

  Днес станах свидетел как жена беше блъсната от велопедист с висока скорост на Централния площад.
Мисля, че трябва да бъде въведен някакъв ред и контрол.
   Всеки ден ставам свидетел как велосипедисти и електрически скутери "летят" по площада, трябва ли да стане нещастен случай и тогава да се вземят някакви мерки .

   Това написа днес в една от групите на Фейсбук Петко Петков, като поиска дискусия по темата и от пешеходци, и от велосипедисти.

  Това не е първият случай, в който темата за каране на велосипеди, ролери и е-скутери и тротинетки се дискутира в публичното пространство. Още по времето на кметуването на Божидар Йотов бе издадена забрана да се карат колелета по главната улица, но по-късно бе отменена.

  Наскоро въпросът отново бе поставен на дневен ред пред общинските съветници, но каквото и да е било решавано, резултатът е повече от ясен.

  Наистина карането през Централния площад на колелета и е-скутери се нуждае от сериозно публично обсъждане. Това заяви пред Акцент.БГ председателят на Об. съвет проф. Христо Белоев. Не става въпрос за крайни решения, но със сигурност трябва да се потърси и намери справедливо решение както за пешеходците, така и за тези, които са на колела. Още повече, че вече редица градове в Европа вземат сериозни мерки за регулиране движението на електронните скутери и тродинетки и  гарантиране безопасността на и пешеходците, и на хората на колела.

   Ще е полезно въпросът да потърси решение и от общинските съветници на септемврийската сесия, каза още проф. Белоев.

     В края на юли Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" предложи въвеждане на регулация за електрическите тротинетки в Закона за движение по пътищата и Закона за пътните превозни средства.

   От Агенцията подчертават, че има категорична нужда от разработването на задължителни правила за тяхното безопасно движение по пътищата.

   Те посочват, че според Европейската комисия, въпросът с новият тип превозни средства е проблемен, като държавите-членки следва да намерят решения и да предприемат мерки за безопасно движение на електрическите превозни средства.

Коментари

Танер  
21:42:37 / 2019-08-17

Категорично Не трябва да се карат колелета и т.н.! Опасно е !

Свързани новини

Реклама

Реклама