Днес е : Понеделник, 27 Март 2023

Седем от 38-те дружинки на Ловно-рибарското дружество в Русе не излязоха на лов поради забрана заради чумата

Публикация 11 Aug, 2019 / Румен НИКОЛАЕВ

    Ловците от Средна кула, Русе, Долно Абланово, Николово, Семерджиево, Ново село и Червена вода не излязоха на лов тази година поради забрана. Всички те се намират в 8 километровата зона на огнища на зараза от африканска чума. Това съобщи за Акцент.БГ секретарят на ЛРД „Филип Тотю” Николай Христов.

   Днес  стана ясно, че поради забраната ловци от тези дружинки имат право да ловуват в полетата на другите населени места в областта. За целта са извадени и разрешения за повече хора.

   На епизоотичната комисия в четвъртък се разрази сериозен спор относно забраната за лов във въпросните села. Там обаче земеделски производители влизат в огнището на зараза. По време на заседанието обаче е пристигнала заповед от министерството на земеделието, в която е упоменато как и при какви условия земеделците в кризисните райони могат да влизат, и то след съгласуване с областната дирекция по храните, поясни ситуацията областният управител Галин Григоров.

   Още в петък вечер ловците от дружинката в Пиргово откриха подобаващо ловния сезон с традиционната гощавка и заря. Отец Николай, който е и ловец, отслужи водосвет за здраве и успешен ловен сезон. Въпреки че ограниченията за 7-те дружинки ще изтекат преди началото на свинския лов, то в Пиргово се притесняват дали няма чумата да стигне и до тях.

   За ловците от Беленското ловно дружество също има забрана за лов.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама