Днес е : Неделя, 15 Декември 2019

ДПС притеснени, че хората ще си укрият прасетата

Публикация 30 Jul, 2019 / akcent.bg

Мерките на властите са закъснели. Това заяви депутатът от ДПС Бюрхан Абазов пред Нова тв за чумата по свинете.

Започнаха да налучкват някои от мерките, изтъкна той. По думите му няма физическа охрана около зоните със заразени животни в селата.

Той прогнозира, че хората ще се опитат да си спасят прасетата, пренасяйки ги в други села. Нашите власти не могат да парират първичното огнище, смята Абазов. В момента не трябва да се търси отговорност, а на по-късен етап.

  Трябва да направим всичко възможно да не допуснем заразата да премине в Южна България, посочи депутатът. Според него обаче не се правят нужните мерки в тази посока.

Държавните институции не сработиха в критична ситуация, категоричен е депутатът от ДПС.

    Партията му е притеснена от екологичните последици от загробването на убитите прасета. 

      На заседание в Министерски съвет беше обявено, че военна полиция и ветеринарни специалисти ще наблюдават процеса на клане на свинете в цялата страна, отделно на това всички стопанства от типа заден двор в 20-километровата зона около свинекомплексите трябва да бъдат ликвидирани.

Припомняме, че огнищата на африканска чума по свинете у нас са вече 22. 20 са регистрираните случаи при дива свиня.

   Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни са пробите в Свинекомплекс Юделник.

  Във връзка с разпространението на болестта четири области обявиха бедствено положние - Русе, Плевен, Добрич и Разград, а още области обявиха превантивни мерки.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама