Понеделник, 6 Май 2024

Българско-южноафриканската група Lion’s Head купува индустриалните проекти на BPD в София, Варна и Русе

Българско-южноафриканската група Lion’s Head купува индустриалните проекти на BPD в София, Варна и Русе
Публикация   18:25     24 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     983

Рекордна имотна сделка в България: три логистични парка за 71 млн. евро

   Lion's Head Investment обяви, че купува три логистични парка - в София, Варна и Русе, от портфолиото на Bulgarian Property Developments (BPD) в сделка за 71.4 млн. евро.

   Продавачът BPD е частна инвестиционна компания, създадена през 2004 г. от Филип Пашов - първата българска компания, листвана на AIM - алтернативния пазар на Лондонската фондова борса. От 2009 г. мажоритарен собственик на BPD с 97% e групата Tavistock на инвеститора Джоузеф Люис, известен най-вече като собственик на британския футболен клуб "Тотнъм".

    Сделката е най-голямата в сектора на индустриалните имоти в последните години, а и една от най-големите в сектора от години.

Покупката частично се финансира с инвестиция на International Finance Corporation (IFC) - част от Световната банка. Отделно има и кредит от Уникредит Булбанк и собствени средства на AG Capital и Old Mutual. Правен съветник на купувача по сделката е "Wolf Theiss България".

   В края на февруари стана известно, че IFC инвестира в Lion's Head 150 млн. евро, за да подкрепи проектите му в България и Румъния. С част от кредита ще бъде рефинансиран офисен проект в Румъния. Другите средства са за създаване на нова платформа за логистични активи в България и Румъния.

                  Идват институционалните инвеститори

   "Когато пазарът стане зрял, на него влизат международните институционални инвеститори. Lion's Неad e дългосрочен инвеститор, който купува доходоносни активи, свързани с предсказуеми и гарантирани парични потоци. Партньорите ни Old Mutual притежават пенсионен фонд и застрахователно дружество и се нуждаят точно от това. А наемателите на логистични площи го осигуряват - те трудно се местят, особено ако имат добър сървис, защото това променя цялата верига на доставки. Това е особено валидно за Варна и Русе, където няма друга добра алтернатива като модерни логистични площи, а компании искат да покриват ESG стандарти и избягват стари сгради".

   За площите, които ще се строят, тепърва ще се разговаря първо със съществуващите клиенти, за да видят дали ще искат да се разширяват, а после и с други потенциални наематели. Lion's Head планира да изгради около 20 хил. кв.м нови площи на мястото на съществуващи постройки във Варна и 10 хил. кв.м на зелено в Русе.

   Източник: Капитал

Снимка: Надежда Чипева

Тагове : BPD , Lion’s Head ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha