Днес е : Понеделник, 19 Август 2019

Фонд "Земеделие" с нов изпълнителен директор Досегашният шеф Живко Живков подаде оставка

Публикация 20 Jul, 2019 / akcent.bg

   Васил Грудев е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

   Грудев, бивш заместник-министър в земеделието и бивш служебен такъв, сега съветник по еврофондовете на Десислава Танева, поема управлението на фонда след редица скандали и арести от преди два дни.

   Досегашният изпълнителен директор Живко Живков подаде по-рано оставка. В мотивите за решението си Живков посочва, че иска да бъде запазен имиджът на ДФЗ.

   Управителният съвет на фонда, което заседава в МЗХГ в петък извънредно, прие и оставката на заместник-изпълнителния директор Калоян Костадинов. Костадинов беше арестуван преди дни. На заседанието бе освободен и заместник-изпълнителният директор Георги Динев. УС избра за заместник-изпълнителен директор Иван Капитанов.

   В сряда Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители в Държавен фонд "Земеделие".

   Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление - неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица. Петият служител на Държавен фонд „Земеделие“ е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група. На трима от тях бяха наложени гаранции съответно от 26 000 лв., 10 000 лв. и 7 000 лв.

   Специализираният наказателен съд пусна под гаранция вчера и другите двама – директорите на институцията, и им наложени парични гаранции от по 6000 лева. 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама