Днес е : Четвъртък, 13 Август 2020

Препоръчват пълнозърнести храни в детските градини

Публикация 14 Jul, 2019 / akcent.bg

   Специалисти по хранене препоръчват на децата, особено в детските градини, където те придобиват първите си навици за хранителен режим, да се предлагат повече пълнозърнести храни, да се забрави белият хляб и др. Пред Нова телевизия Яна Данаилова от сдружението на нутриционистите и проф. Веселка Дулева, главен координатор по хранене и диетика, потвърдиха отдавна известни истини за приема на храна.

   „Голяма част от предложенията са в подкрепа на промените, а тези които са неприемливи за нас са много малко. Ние ще направим преглед и ще отговорим на всеки. Там, където има рационални предложения ще се постараем да ги удовлетворим”, коментира проф. Веселка Дулева.

   „Нашите мотиви да внесем предложение са да бъдем в полза на обществото. Може да съществува някаква неудовлетвореност в майките, затова ние събрахме доста от актуалните менюта в детските градини. Те удостоверяват наличие на повече въглехидрати, бяло тесто, на добавена захар и по-малко количество сезонни плодове. Нашето желание е да работим в посока подобряване на начина, по който се хранят децата”, каза Яна Данаилова.

   Гостите коментираха и дали количеството на хляба, който присъства в детските менюта е твърде голямо.

„Нашите предложения са основно за ограничаване на тестените изделия, особено белите рафинирани теста”, допълни Яна Данаилова.

   „Наредбата определя рамките и границите, за да бъде осигурено адекватно хранене. Не знам от къде идва твърдението, че количеството на белите рафинирани храни е твърде голямо. В наредбата имаме предложения за пълнозърнести продукти всеки ден в менюто на децата” посочи проф. Веселка Дулева.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама