Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Английската и Математическата с най- висок успех по български на матурата. Три са пълните шестици

Публикация 21 Jun, 2019 / Румен НИКОЛАЕВ

Зрелостниците от гимназиите „Христо Ботев”, „Васил Левски” и ПГИУ „Е. Канети” почти с изравнени оценки на държавния зрелостен изпит

 Зрелостниците от Английската и от Математическата гимназия в Русе са с най-висок среден успех от матурата по Български език и литература. Това показват данните от справка на образователното министерство.  Оценката и при двете гимназии е 5.09. На изпит са се явили 122 –ма от Математическата и 99 от АЕГ „Гео Милев”.

  В челната шестица влизат Гимназията по европейски езици, Средно училище с преподаване на немски език, като в първото броят на явилите се на изпит са с 32-ма повече.

  Разликата между средната оценка на СУ „Христо Ботев”  и тази на СУ „Васил Левски” е четири стотни.

   На седмо място е ПГИУ „Елиас Канети”, където средната оценка за явилите се на изпита по БЕЛ 128 зрелостници е 4.38, с две стотни по-малко от тази на СУ„Васил Левски”.

  Резултатите на Музикалната гимназия показват и добра езикова култура на завършилите училище. С две стотни над четворката е оценката на зрелостниците от Гимназията по строителство.

   В Топ 10 на училищата в областта извън община Русе влиза само Гимназията в Две могили  „Св.св. Кирил и Методий” с оценка 3.98.

   В дъното на таблицата са гимназията във Ветово и тази в Бяла. Запомнящо зле са се представили 14-те зрелостници от ПГДВА „Й. Вондрак”, получили оценка 2,95. Явилите се на изпит от Дървото са от задочна форма но обучение.

   Три са пълните шестици тази година на матурата по БЕЛ. Двете са на зрелостници от Средно училище с преподаване на немски език, а най- много точки /97/ идва от Гемназията с преподаване на европейски езици.

    От общо явилите се 1453 зрелостници 86 са получили слаби оценки. Средният успех по БЕЛ е 4,13, по-висок от средния за страната.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама