Днес е : Вторник, 24 Септември 2019

Юбилей- само на 50 и нищо друго повече, или по-малко

Публикация 07 Jun, 2019 / Румен НИКОЛАЕВ

Ние обаче сме склонни да употребяваме тази дума за всяка по-кръгла годишнина, което рязко влиза в противоречие с еврейската традиция.

 Есперантистите в Разград честват двоен юбилей- 30 г.                           БТА                     07-06.2019

Връчиха петите юбилейни награди на "КРИБ- ..." -                                   Нова тв-               04-06.2019

"Икономика" отпразнува 30-годишен юбилей  -                                        сп. Икономика"    15.05.2019

Илияна Йотова е патрон на 40-я юбилей на асамблеята "Знаме на мира" - 24 часа-    07.06.2019

Операта отбелязва юбилея на Колдамова с "Кармен"-   80 г.  -            "Монитор"    29.01. 2019

  Това е една малка част от заглавията в национални медии, където думата юбилей не се използва правилно. А в Уикиречника и в Тълковния речник е посочено, че става въпрос само и единствено за 50 години:

     Доц.Борислав Георгиев: "Думата юбилей препраща към определена еврейска старозаветна традиция и означава тържествено отбелязване на петдесетгодишнина. Както е казано в Глава 25 на Третата книга Моисеева – Левит, „петдесетата година да ви бъде юбилей“. Според Третата книга Моисеева по време на юбилея всички роби биват освобождавани, ипотекираните земи – както бихме се изразили днес – се връщат на собствениците си („В юбилейната година всеки да се върне във владението си“ – така гласи 13-ия стих от 25 глава) и нивите да останат незасяти. Затова казвам, че 25 години са половин юбилей или полуюбилей.

   Строгата европейска традиция държи на точната употреба на тази дума и европейските речници посочват, че и съвременното значение на думата означава ‘петдесетгодишнина’, без обаче да се прилагат тези „екстри“, описани в Третата книга на Моисей, които са все още актуални спрямо годината 2002. Ние обаче сме склонни да употребяваме тази дума за всяка по-кръгла годишнина, което рязко влиза в противоречие с еврейската традиция. Американците са също по-фриволни и наричат „юбилей“ както петдесетгодишнината, така и 25-годишнината."

                  Кой доц. д-р Борислав Георгиев?

    Основни изследователски интереси в областта на:

   съвременния български език, езиковата прагматика, езиковата антропология, социолингвистиката, теорията на речевите актове.

   Допълнителни изследователски интереси в областта на:

лингвистика на текста, социосемиотика, юридическа семиотика, меметика.

   Възможности за експертиза в областта на:

 българската граматика, правописа, пунктуацията, съдържателната страна при употребата на българския език, редактиране на текстове на български език, експертни оценки (във и извън юриспруденцията), създаване на езикови профили на физически и/или юридически лица.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама