Днес е : Събота, 27 Февруари 2021

Елена Йончева в Русе: Корупцията в България е огромна. С пари от таксите на Дунав мост можеше да бъде ремонтиран

Публикация 07 May, 2019 / akcent.bg

  Водачът на листата на "БСП за България" за изборите за Европейски парламент Елена Йончева и кандидатът за евродепутат Петър Витанов, който е втори в листата посетиха Русе и общините Борово и Иваново

   Ето какво каза Елена Йончева пред русенските медии:

  Започва проверка на българските пътища, на изразходването на европейски средства при строежа на магистрали в страната. Трябва да напомня, че вече пети месец искаме разрешение от АПИ да бъдат направени независими експертизи в независима европейска лаборатория на магистралите „Тракия”, „Хемус”, „Марица”, „Струма”, на Околовръстния път на София и на пътя Видин- Кулата.

    От Агенция „Пътна инфраструктура” с полученото тези дни писмо отново ни бавят и по този начин ни бавят да бъде извършена такава проверка. Бих искала да попитам каква е причината, от какво се страхува правителството на Борисов. Ние искаме да покажем за каква огромна  кражба става дума, кражба от нашия живот, кражба от нашето здраве.

    Тази проверка е един голям шамар от Брюксел и ЕС, проверката, която европейската Сметна палата ще започне.

    Ние се надяваме, че с общи усилия истината за огромните кражби, за корупцията, включително от големите инфраструктурни проекти, ще излезе наяве. Защото Държавният департамент на САЩ каза- най-голямата корупция в България е свързана с големите инфраструктурни проекти. ЕК в своя последен доклад от февруари 2019 г.казва: Корупцията в България е огромна. Две трети от сигналите за корупция на видни политически личности не се разследват. Затова ние питаме- кои са тези политически личности?. Това са тези политици от ГЕРБ, които всеки ден гледаме от екрана на телевизията. Това не е само г-н Цветанов, а са всички тези от ГЕРБ, които управляват България.

      Днес бяхме на Дунав мост и виждаме, че има огромен трафик. Всяка година 1 млн. автомобили преминават през Дунав мост в посока Румъния, от които 300 000 товарни автомобила. Този трафик можеше да бъде минимизиран, ако в България беше в Шенген.

     Правителството обещава вече години наред, че ще станем част от Шенгенското пространство. Това не се случва именно заради огромната корупция.

     По отношение на качеството на пътната настилка на Дунав мост- ще напомня, че Румъния още през 2016 година направи ремонт за 30 млн. евро. В България последния ремонт, който е правен, е 2011 година за 1,7 млн. евро

   България всяка година събира такси от трафика за 25 млн. лева годишно, които биха могли да отидат в подобряване на тази настилка на Дунав мост. Това не се прави, за съжаление.

  На среща с неправителствени организации стана въпрос за промишленото замърсяване на Русе. Това констатират гражданите, здравните работници- също.

     Има завишен процент на онкологични, белодробни заболявания, алергии. Очевидно е че има проблем. В същото време държавата не вижда проблем, въздухът не е замърсен или ако се случи, то това е инцидентно. Затова ще направим възможно и в Брюксел да бъдат констатирани и да бъдат взети съответните мерки. Явно в Русе европейските стандарти за чистота на въздуха не се спазват.

    Това, което виждам- ГЕРБ през последните 10 години лепнаха клеймото пред европейските ни партньори на най- бедната и най-корумпираната държава, заяви Петър Витанов, подкрепяйки и казаното от Йончева. Все повече български граждани също виждат, че ГЕРБ използва европейските фондове само и единствено като касичка. Средствата от Европа се харчат неефективно, не създават икономическа перспектива и работни места. Това наблюдение важи и за общините, включително  за Русенска област.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама