Днес е : Понеделник, 1 Юни 2020

Социологическите проучвания в деня на изборите – може, а тютюнопушене- не, защо бе?

Публикация 16 Jan, 2019 / Румен НИКОЛАЕВ

   ГЕРБ внасят в парламента предложение да отпадне забраната за публикуване на социологически данни в реално време, във всички медии, в изборния ден. Ще знаем във всяка минута какъв е междинният резултат. Екзит пол без ограничения, без маски, без завоалиране. Демократично или драматично - как ще се отрази на избирателната активност и на резултата.

   Едва ли има нормален и средно образован българин, който да вярва, че управляващата партия прави това предложение единствено и в полза на ДЕМОкрацията. Но е доста странно, че нещо, което беше видимо толкова години и толкова избори от 2009 г. насам, едва сега получи необходимото внимание и почти сигурно решение. Няма лошо, вероятно е и правилно. След като се заобикаля Законът….

   Но Законът е за кон в случая със забраната за тютюнопушенето. Пуши се като за Световно. В учреждения, офиси, кафенета, ресторанти… ама се пуши, няма шега. И какво излиза- има забрана, никой не я спазва. Контролът така е заложен, че да го няма. И проверяващите кът, пък и да ги има, то само приемат „финансови благодарности” от нарушителите.

   Законът забранява нелоялна конкуренция. Но не и да държавната БДЖ Товарни превози. Единствено с дъмпингови цени националният превозвач /дори под себестойност и без да плаща за ползване на ж.п. инфраструктурата, както частните ж.п. превозвачи/ печели търгове и унищожава пазарните принципи в този сектор. Загубите, както е известно, плаща бюджетът…

    Единственото утешение, което може да има, е във времето да дойде ред и да бъдат решени тези безредия. Иначе до тогава ще си е ДЕМОкрация заКОН. Лъвовете си имат държава….

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама