Днес е : Сряда, 2 Декември 2020

Спор за европарите за борба с мръсния въздух

Публикация 09 Dec, 2018 / akcent.bg

Екоминистерството отряза от финансиране 17 града, някои от тях рекордьори по високи нива на замърсяване с фини прахови частици

   Нова опасност от замърсяване на въздуха в големите градове. Безветрието създаде условия за по-значително замърсяване, като тенденцията продължава и утре. Мъглите в Северна България допълнително ще задържат мръсния въздух ниско при земята.

   Атмосферата ще се раздвижи утре вечерта. Според данните от картата Аir Quality Index на европейската комисия през последните 12 часа най-превишени са били нивата на фини прахови частици в Русе и Горна Оряховица.

На фона на това екоминистерството отряза от финансиране 17 града, някои от тях рекордьори по високи нива на замърсяване с фини прахови частици, информира Нова ТВ. Сред тях е и Горна Оряховица, а от местната администрация обявиха, че ще подадат жалба в съда.

   Сред другите общини с мръсен въздух, които не могат да кандидатстват за европейско финансиране, са Асеновград, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Гълъбово, Кърджали, Перник, Русе, Стара Загора, Хасково и Шумен. От екоминистерството обясняват, че те не отговарят на критериите и имат пропуски в документите.

   Над 111 млн. лв. дава европейска програма за борбата с мръсния въздух на България. Но е ясно, че няма да стигнат доникъде. Затова от Министерството на околната среда и водите избират по критерии седем общини: Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и София. За останалите, които няма да получат финансиране, новините не са добри.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама