Днес е : Петък, 13 Декември 2019

VW казва сбогом на двигателите с вътрешно горене през 2026 г.

Публикация 06 Dec, 2018 / akcent.bg

  Volkswagen Group очаква сериозното навлизане на електромобили да се случи след 2026 г. Тогава концернът ще пусна на пазара следващото си поколение бензинови и дизелови модели, което ще бъде и последното в историята.

  В момента традиционните производители са подложени на огромен натиск от регулаторните органи за намаляване на вредните емисии, което трябва да подобри екологичната обстановка. Именно това кара Volkswagen да направи радикална промяна и да се насочи към електрически превозни средства.

   "Нашите колеги работят върху последната платформа за превозни средства, които не са с нулеви CO2. Целта ни е постепенно да сведем използването на двигатели с вътрешно горене до минимум", коментира изпълнителният директор Михаел Йост, който отговаря за стратегията във VW Group.

  За преминаването към електрическо задвижване на 12 марки от концерна са предвидени 50 млрд. долара за следващите 5 години. Още през 2019 г. трябва да бъдат готови електрическият хечбек Neo, който ще е първият от семейството Volkswagen I.D. Едновременно с него ще се появи и първият електромобил на Porsche – Taycan.

  Йост все пак уточни, че двигателите с вътрешно горене няма да бъдат напълно забравени дори след 2050 г., когато в голяма част от Европа ще влезе в сила пълната им забрана. Автомобили с бензинови и дизелови мотори ще се предлагат в региони, където няма инфраструктура за зареждане на електромобили.

  "Проблемите с дизеловото замърсяване в големите градове могат да бъдат решени с тези ограничения, но като цяло по-голямата заплаха идва от емисиите CO2, които допринасят за глобалното затопляне", допълва Йост.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама