Днес е : Събота, 28 Януари 2023

Търговци на горива: Има картел между „Лукойл” и държавата

Публикация 02 Dec, 2018 / akcent.bg

   Картелът не е между фирмите на пазара на горива, а между „Лукойл” и държавата. Тя има интерес от високи цени, защото печели от ДДС. Това коментира в студиото на „120 минути” Симо Симов от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.

   В него влизат по-малки фирми, които протестираха срещу новия регламент, който значително вдига изискванията за участие на пазара. Според сдружението текстовете са лобистки и обслужват интересите на едрите играчи.

   „Фирма с оборот от 1 млн. лв. ще трябва да плати 500 000 лв. гаранция и „Лукойл” с няколко млрд. оборот годишно също ще даде 500 000 лв.”, посочи Симов. По думите му дребните търговци са „естествен регулатор на пазара” и с тяхна помощ могат да се избегнат скокове на цените, идващи „със странни обяснения” от производителя.

   По отношение на афишираните намерения с текстовете да се пребори сивата икономика, Симов посочи, че държавата има ресурсите да спре и нелегалния внос, и превръщането на излишъци във фиктивен износ. Всичко това, обаче, е свързано с производителите и вносителите, а не, например, с малките бензиностанции.

   Председателят на организацията Иван Кашилски подчерта, че той и колегите му също са срещу сивата икономика, защото тя убива бизнеса им с дъмпингови цени.

   Той посочи, че битката вече не е по площадите, а се мести в съда. За тази въпросът ще бъде поставен и на вниманието на… Доналд Тръмп, обясни Симо Симов: „През януари е планувана среща с нашия премиер, искаме да зададем въпрос на нашия премиер чрез президента на САЩ за лобисткото положение на „Лукойл”.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама