Днес е : Неделя, 19 Януари 2020

Близо 400 000 прасета са умъртвени в Румъния заради африканската чума

Публикация 25 Oct, 2018 / akcent.bg

Едно от тях се намира на трийсетина километра от Русе

   Около 400 000 прасета са умъртвени в Румъния заради болестта африканска чума по свинете. Това коментира в  Щръклево д-р Ливиу Флореску - директор на Окръжната ветеринарно-санитарна дирекция и защита на храните в Гюрггево. Щръклево бе домакин на  заседанието на постоянната Съвместна българо-румънска земеделска работна група.

   Флореску обясни, че в 15 окръга в Румъния е установена заразата, като са регистрирани повече от 1000 огнища. В област Гюргево има 21 огнища на африканска чума по свинете. Едно от тях се намира на трийсетина километра от Русе. Установени са и три случая на заразени диви прасета.
 

    Румънският ветеринар заяви, че са взети всички мерки, но разпространението на болестта чрез дивите свине било неконтролируемо.

   Той обясни, че собствениците на частни стопанства и на ферми в Румъния, в които прасетата са били превантивно умъртвени, са обезщетени. Общата сума възлиза около 30 млн. евро.

  Д-р Ливиу Флореску каза още, че имало и случай, при които недобросъвестни стопани укрили, че отглеждат прасета, за да не бъдат умъртвени. На по-късен етап властите разбрали, че животните умрели от болестта.
Флореску се надява, че заразата повече няма да се разпространява, като за това ще спомогнат и наближаващите коледни празници, преди които стопаните масово колят прасетата си. Той каза още, че ловът на диви свине в зоните, където е установен случай на заразено диво прасе, се осъществява на сто процента.

   Заместник-областният управител на Русе Свилен Иванов каза, че в Русенско към момента няма регистриран случай на заразата. Мерки срещу навлизането на болестта били взети още през пролетта. В свинекомплексите в област Русе се отглеждат около 130 000 прасета. Три от тях, които са и едни от най-големите в България, се намират в община Сливо поле. Иванов посочи, че там всички хора, които отглеждат домашни прасета в стопанства тип "заден двор", са ги заколили като превантивна мярка срещу евентуалното навлизане на болестта.
 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама