Днес е : Вторник, 26 Януари 2021

Африканската чума предизвика протест на Дунав мост на ловците

Публикация 21 Sep, 2018 / akcent.bg

Близо 10 000 авджии в Северна България ще имат пълна или частична забрана за групов лов на диви прасета

   На 25 септември, от 12-13 часа ловци от Северна България ще протестират на Дунав мост. Това съобщиха днес за Акцент.БГ  Любомир Димитров и Десислав Маринов от инициативния комитет.

   Протестът е насочен срещу Проект на Заповед, която променя регламента за ловуване на диви прасета заради африканската чума. Традиционно това става от 1 октомври, а тази година ще е от 29 септември.

  Проблемът е в забрана на групов лов на диви прасета от Видин до Силистра. Това ще засегне 200 дружинки и още 100, които пък може да ловуват, но без кучета. Така забраната ще засегне близо 10 000 ловци.

  Според Инициативния комитет популацията на диви свине през този период  ще се концентрира в тесен участък около Дунава, което ще доведе до нанасяне на нанасяне на щети върху селскостопанската продукция за милиони левове.

   Освен това наближава и брачния период /м. ноември/ на прасетата, като тогава те ще мигрират и отвъд  Дунава и ще се завръщат, преминавайки безпроблемно през реката. По този начин ще се увеличи многократно опасността от зараза с африканска чума и така реално се обезсмисля тази Заповед.

  В същото време опитите да се отстрелват диви прасета индивидуално до момента са показали, че няма резултат.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама