Днес е : Събота, 10 Юни 2023

8 млрд лв. за заплати за армия от 430 000 държавни служители

Публикация 12 Sep, 2018 / akcent.bg

Бизнесът е против раздаване пари на калпак, секторът е нереформиран

Бели пари за черни дни в хазната - имало, категорични са от правителството. Сметката позволявала още преди финалния вариант на "Бюджет 2019-та", Министерския съвет да заложи скок в заплатите.

„Ако макроикономическите показатели се запазят такива, ако не са разтесени от някакви събития, прогнозите показват, че от 01,01,02019 г. можем да имаме 10% ръст на заплатите в бюджетната сфера”, обясни в „Здравей, България” финансовият министър Владислав Горанов.

„Разчетите ни го позволяват и от 1 януари ще го направим за целия сектор, които ще повлече всички останали, защото така на парче... военни, полицаи, все някой остава, все едно не е важен”, коментира и премиерът Бойко Борисов.

   А за да бъдат важни всички, икономисти изчисляват, че трябват повече пари.

 „ Не е достатъчно това, което към момента имаме и дори и икономическият ръст, които се предвижда за следващите три години - това ще е трудно да се изпълни”, коментира икономистът Румен Гълъбинов.

  „Ако едно куче искаш да го научиш да дава лапа, това няма да се случи като го оставиш да умре от глад”, коментира обаче Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

  Според експертите трябват и спешни реформи. От частия бизнес, например, отдавна настояват за оптимизация на държавните служители.

   „Да се направи една реформа, оптимизация, съкращение - по малко хора да получават по-високи заплати, оттам да бъдат по-мотивирани”, предлага икономистът.

  „Ами чудесно! От 400, нека да ги направим 200 и тогава да се чудим защо има толкова нарушения, защо има толкова починали хора при трудови злополуки. Категорично! Не може да се съкращава песронал”, репликират от синдиката.

  Според премиера обаче, времената, когато хората са умирали от глад-   отдавна в миналото.

  „ Няма ли комунисти на власт...тогава дефицитите започват. Помните ли на колко го зехме бюджета, а  сега излищък”, каза Бойко Борисов.   

Темата влиза утре в Министерския съвет.

              Реалистично ли е това увеличение?

   Годишно, за заплати и осигуровки в бюджетния сектор държавата отделя- 8 млрд. лева. Заетите в сектора са малко над 400 хиляди, по данни на финансовото министерство. Средната заплата в момента е  1 155 лева на месец.  След увеличението, трябва да стане поне 1300 лева, или държавата трябва да заложи повече пари – средно между 800 млн. лева и 1,1 млрд. лева.  

   От къде могат да дойдат тези пари? Най- лесният вариант е чрез оптимизация. Друг вариант е да се увеличат данъци, трети вариант - борба със сивия сектор. Добрата новина е, че към момента правителството обещава, че пари има до оптимизация и по-високи данъци няма да се стига.

Коментари

Реклама

Реклама