Днес е : Събота, 23 Януари 2021

Порожанов: Усвоявайте бързо домашните прасета

Публикация 10 Sep, 2018 / akcent.bg

Оградата по сухоземната граница с Румъния край Силистра ще струва около 500 хил. лв., каза министърът

   Малките дворове остават най-големите притеснения за разпространението на африканска чума по свинете. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който проведе среща с индустриалните свиневъди в областната администрация на Силистра.

  По думите му по време на срещата са били обсъдени темите за обезщетенията на стопаните, както и използването на транспортни коридори, когато в една област има установена зараза.

   "Има значително подобрение на мерките за дезинфекция по граничните пунктове с Румъния, свързани с предотвратяване разпространението на африканска чума по свинете у нас. Механичната пръскачка на ГКПП Кайнарджа от преди месец вече е заменена с дезинфекционна лира. Паралелно с това, служителите от всички пунктове по границата изземват продукти от сурово преработени колбаси от свинско месо, слагат ги във фризери, а след това се унищожават по места", каза министърът. 

Министърът припомни, че в село Бозвелийско пробите за АЧС са отрицателни и апелира към стопаните, които имат домашни прасета там да ги усвоят по най-бързия начин.

"На сайта на Българската агенция по безопасност на храните е публикувана подробна информация всички нерегистрирани задни дворове или домашни стопанства с прасета да бъдат регистрирани по най-бързия начин. Важно е това да се направи, за да има по-голяма биосигурност, тъй като е възможно болестта най-лесно да се генерира там", подчерта министърът.

  Министър Румен Порожанов се срещна с представители на две асоциации на производители на индустриално свинско месо. Обсъдиха се потенциалните заплахи, първо от заразата, която е като основен източник може да се разпространи от домашните дворове тип "заден двор".

   Други акценти бяха обезщетенията, както и транспортните коридори - когато в една област има установена зараза, има ограничения на движението на животни. Тези въпроси се очаква да бъдат разгледани на централен епизоотичен съвет. На срещата присъстваха и заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Григор Гогов.

  Оградата по сухоземната граница с Румъния край Силистра ще струва около 500 хил. лв. от бюджета, останалите още толкова, ще бъдат за сметка на държавните предприятия, посочи Порожанов.

  На въпрос дали има поскъпване на хляба, заради увеличение в цената на газа, той отговори, че хлябът е чувствителна стока, цените на пшеницата от началото на жътвата са се увеличили с 50 лв.

  Малко под 300 лв. на тон стартират ценовите равнища, на жътвата в момента са около 350 лв., отбеляза министърът.

   Неговите очаквания са цената на пшеницата да остане на това ниво, дори постепенно да падне, което се дължи на последните прогнози за добивите й.

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама