Днес е : Понеделник, 14 Юни 2021
Парламентарни Избори 11.07.2021

Част от европрограмите изостават критично

Публикация 27 Aug, 2018 / akcent.bg

Изненадващо дори усвояването на парите за чиновниците върви слабо

   Въпреки напредването на програмния период изпълнението на част от програмите с европейско финансиране остава под критичния минимум. Нещо повече - изоставането по три от тях трябва да бъде наваксано спешно, ако България не иска да загуби европари. Най-зле е усвояването по "Морско дело", където от предвидените общо 222 млн. лева са платени едва 1.25%. Драматично изостава и усвояването на пари по Програмата за развитие на селските райони, по която според справка на Информационната система за управление на еврофондовете са платени едва около 5%. Това е изключително слаб резултат, който лишава българското земеделие и селските общини от солиден ресурс. Бюджетът на агропрограмата е над 5.9 млрд. лева. По кои схеми оползотворяването на средства по ПРСР е най-зле, не е ясно. Дълги години разплащането и бенефициентите по селската програма бяха тайна и не се знаеше колко са раздадените пари по отделните пера от програмата - например за покупка на машини, за млади фермери и др. Преди месеци от екипа на вицепремиера Томислав Дончев обясниха, че изпълнението на програмата ще бъде достъпно и данните се публикуват поетапно. 
   На опашката по усвояване е и програма "Околна среда", по която при бюджет от 3.4 млрд. лв. за чист въздух, пречиствателни станции и отпадъци са усвоени само 8.3%. Почти 11 на сто пък са реално изплатените пари по чиновническата "Добро управление". Тя е с бюджет от 657 млн. лв. и забавянето по нея донякъде е изненада. През първия програмен период нейният предшественик - "Административен капацитет", се радваше на небивал успех - основно заради това, че парите се харчеха за обучения, курсове, допълнителна квалификация и др. Почти 12% пък е усвояването по друга приоритетна програма - Фонд "Убежище, миграция и интеграция", по която са предвидени над 41 млн.лв. Парите са за подобряване на условията в местата за настаняване на бежанци, консултации за насърчаване на доброволното връщане и др.
  Най-добре вървят плащанията по програмите"Храни" (95.74%) и "Транспорт" (82.37%). По първата парите се усвояват за осигуряване на топъл обяд за нуждаещите се, както и за раздаването на пакетирани храни за бедни от БЧК. Високият процент на програмата "Транспорт" се дължи главно финансираното от нея строителство на софийското метро. По всички оперативни програми са платени над 3.7 млрд. лева от общо над 16 млрд. лева.
            ОТКЛОНЕНИЕ
   Отчетните данни за европарите се изкривяват заради програмата "Инициатива за малките и средните предприятия". Бюджетът й е от почти 200 млн. лева и парите се водят изцяло усвоени, но реално не е така. Причината е, че по тази европрограма сe отпускат нисколихвени кредити за малки фирми. Парите са договорени, но не е ясно каква част от тях реално са стигнали до самите предприятия.

Коментари

Реклама

Реклама