Днес е : Сряда, 15 Юли 2020

Два века разминаване в доходите в Източна и в Западна Европа, отчитат синдикатите

Публикация 26 Jun, 2018 / akcent.bg

Според властта, имало историческо обяснение на разликите в заплащането

   Два века разминаване в заплащането в Източна и в Западна Европа, отчитат синдикатите. Те, заедно с бизнеса, правителствата и Еврокомисията създават Алианс, в който заедно да работят за по-равни условия на труд.

   Разминаване между доходите, които получава европеецът на запад, като в най-богатата Люксембург, например - и източният европеец, като у нас. В число: 10 пъти разлика! Най-голямата пропаст в доходите, според синдикатите, е в хранително-вкусовата промишленост, индустрията и в услугите. Не се брои обаче IT сферата. Пътят напред синдикатите, правителствата и Еврокомисията виждат в диалог и повече колективно трудово договаряне. Бизнесът обаче поставя под съмнение дали напредък може да се постигне само с разговори.

„Източните страни ще настигнат западните след около 200 години”, прогнозира президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

  Две столетия разделяли едните икономики от другите - според синдикатите. Според властта, имало историческо обяснение.

   „Това може на конгрес на БСП да зададете тоя въпрос, защото заради тяхното управление не сме само 45 години назад, ами и встрани”, обясни премиерът Бойко Борисов.

  Встрани от политиката, синдикати, власт и Еврокомисия се разбраха: да опитат да намалят неравенствата.

   „Нашата мила родина е най-назад. Имаме реална дупка, икономически възможности да я запълним и разпределението не е докрай справедливо”, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

   „България е дъното на европейската класация по растеж на заплатите. В Европа милиони работят, но не могат да свържат двата края. Средната класа трябва да получи подкрепа”, на мнение е Лука Византини, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите.

„Считаме, че предлагате неща, които не са в правомощията на социалните партньори”, обясни Валерия Ронзити, представител на работодателските асоциации в Европейския съюз.

   Дошъл да подкрепи равенството в заплатите, премиерът първо се разпали на тема миграция. Европа не можела да стигне до едно мнение. Освен към западноевропейските политици, че не се разбират за миграцията, упрек имаше и към западноевропейските икономики. Крадяли ни хората. Не било справедливо, според премиера, още и още да се иска от България и за влизането на страната ни в чакалнята на Еврозоната.

Че сме надеждни за чакалнята на Еврозоната се застъпиха и бизнесът, и синдикатите. В писмо до премиера и управителя на БНБ те подканиха кабинетът да подаде молба за членство веднага след председателството, в първата седмица на юли.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама