Днес е : Събота, 30 Май 2020

Борово чества 120 години от създаването на Народно читалище `Искра 1898`

Публикация 24 May, 2018 / akcent.bg

   Поздравявам ви по повод 120 години на възраждане, на активна читалищна дейност с помощта на стотици жители на града, които са разбрали, че читалището в едно населено място е най – важната институция. Това е храмът на културата и просветлението, каза днес народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Андриан Райков, която поздрави в навечерието на големия празник 24 май читалищното ръководство в лицето на председателя Мариана Минева и нейните колеги, бивши и настоящи читалищни дейци, самодейци, жители и много гости по повод 120 години от създаването на Народно читалище „Искра 1898“ в град Борово /Община Борово/.

   Стотици хора и творци със своята дейност в читалището са запазили духовността. 120 години от съществуването на читалището е повод за самочувствието на всички в Борово. Въпреки трудните времена, читалищната дейност в Борово се разгаря като буен огън. Аз мисля, че той ще продължи да гори през годините, добави  Райков.

  Радвам се, че всеки път, когато идвам в Борово виждам различни състави – от най – младото поколение до най - възрастните. Благодаря, че ви има и поддържате културата тук. Нека да запазим този родолюбив дух и занапред, като го предадем на младите хора тук, за да пребъде България, подчерта в словото си народният представител.

                „Не се гаси туй, що не гасне" - под този надслов бяха отбелязани 120 години  от основаването на читалище „Искра 1898" град Борово, на 23 май. Гост на тържеството беше и народният представител Пенчо Милков. Той поздрави присъстващите с думите: „Любовта към родината не може да угасне когато българското читалище е живо и неговите самодейци съхраняват и предават на малки и големи искрата, която пали огъня на българщината. Читалището на град Борово, със своята 120 годишна история, е богатство не само на Борово, но и на България. Продължавайте с ум и сърце да разпръсквате светлината на просвещението и творчеството и да допринасяте за укрепване на духовността и единството на народа!" 
 
   Самодейци и деца от местното училище и детска градина представиха богата програма с изпълнение на фолклорни песни и танци.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама